Catharina parkiet – huisvesting, verzorging en opvoeding

De Catharina parkiet (Katharinaparkiet) is een interessant en geliefd huisdier. Het komt van nature in Midden- en Zuid-Amerika voor en is overwegend groen van kleur. Overweeg je om de Catharina parkiet in huis te nemen? Lees alles over deze parkietsoort, de verzorging, huisvesting en hoe je ze leert praten.

Dit is de Catharinaparkiet

Eerst maar even iets over de uiterlijke kenmerken van de Catharina parkiet. De Latijnse naam is Bolborhynchus lineola. Niet dat je dit hoeft te onthouden hoor, maar misschien vind je het leuk om te weten. Deze leeft oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika waar hij in grotere groepen leeft. Behalve tijdens de broedperiode, dan vormen de vogels koppeltjes. Maar dan nog blijven al die koppeltjes wel bij elkaar in de buurt.

De Catharina parkiet wordt tussen de 16 en 18 cm lang. Het gewicht ligt tussen de 41 en 60 gram. Wanneer je naar zijn uiterlijk kijkt zou je vanwege zijn korte staart denken dat het om een dwergpapegaai gaat maar dit is toch echt een parkietsoort.

Het lijfje is groen van kleur. De vleugels zijn juist geheel groen maar hebben ook een blauwgroene aftekening. Je ziet donkere strepen op de vleugels en de rug. Door te kweken zijn er ook andere kleuren ontstaan, voornamelijk lichtblauw en donkerblauw.

Veelgestelde vragen over deze vogel

Toegegeven, de Catharinaparkiet kom je niet overal tegen. De meeste mensen met een vogel in huis hebben een kanarie, grasparkiet, valkparkiet of dwergpapegaai. Maak je geen zorgen wanneer je nog niet zoveel over de Catharina parkiet afweet, want hieronder vind je de meest gestelde vragen.

Hoeveel Catharina parkieten in volière?

Heb je binnen een kooi staan, dan kunnen hier maximaal twee Catharinaparkieten in. Meer moet je niet nemen, ze hebben dan te weinig ruimte. Hoeveel Catharina parkieten in de volière buiten is een beetje afhankelijk van de afmetingen. In een buitenvolière kunnen 2 tot wel 10 Catharina parkieten. Zorg dat ze genoeg vliegruimte hebben.

Bekijk geschikte kooien

Wat mag een Catharina parkiet eten?

In het wild leven deze vogels van zaden, bessen, knoppen en bloesems. Heb je deze vogel als huisdier dan kun je het best een zaadmengsel voor grote parkieten geven. Vul dit aan met verschillende soorten groenten en fruit. Denk hierbij aan mais, tomaat, wortel, sla, broccoli of witlof. Je mag ook af en toe wat eivoer geven.

Hoe oud kan een Catharina parkiet worden?

Deze parkiet wordt tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit is iets korter dan de valkparkiet (12-18 jaar) maar langer dan de grasparkiet (5-10 jaar). Deze vogel wordt dus redelijk oud, dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Hoe maak je een Catharina parkiet tam?

Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk om deze vogel tam te krijgen, je moet er alleen voldoende aandacht gaan besteden. Dit geldt overigens voor het tam krijgen van alle soorten vogels, hoewel sommige wel wat schuwer zijn dan anderen.

Het tam maken moet dus met veel geduld gebeuren. De eerste dag dat je de vogel in huis hebt laat je hem lekker in zijn kooi zitten. Ga ook niet naar de kooi toe, hij moet toch eerst even aan zijn omgeving wennen. De volgende dag kun je al beginnen met het tam maken.

Loop naar de kooi, open het deurtje en houd je hand in de kooi. Beweeg de hand niet maar houd hem stil, net zolang totdat de vogel niet meer in paniek heen en weer fladdert. Dan haal je de hand uit de kooi en loopt weer weg. Dit herhaal je 3-5 keer per dag, dagelijks totdat de vogel niet meer schrikt wanneer de hand in de kooi komt.

Hierna begint stap twee: je wijsvinger richting de vogel. Ook dit doe je net zolang totdat hij niet meer schrikt of bang is. Eventueel kun je iets lekkers in je hand houden om de Catharina parkiet te lokken. Het duurt ongeveer 1 tot 3 weken voordat deze parkiet tam is en op de hand durft te zitten.

Kan een Catharina parkiet praten?

Het is altijd leuk om een pratende vogel in huis te hebben. Kan een Catharinaparkiet praten? Ja, deze vogels kunnen redelijk goed leren praten. Bedenk wel dat ze woorden en zinnetjes imiteren, van echt praten is geen sprake.

Schreeuwt de Catharina parkiet? Over het algemeen zijn dit rustige vogeltjes die een beetje kwetteren, maar het kan wel eens voorkomen dat ze gaan schreeuwen. Meestal doen ze dit om aandacht te vragen, bijvoorbeeld wanneer ze je niet zien. Het schreeuwen komt voornamelijk voor bij parkieten die alleen worden gehouden. Ook kunnen ze gaan schreeuwen om boven geluiden uit te komen, bijvoorbeeld de televisie, radio of stofzuiger.

Naar vogelspeelgoed

Dit heb je allemaal nodig

Je hebt nu veel over de Katharina parkiet kunnen lezen. Hopelijk weet je er nu voldoende van af. Wat heb je allemaal nodig om deze vogel in huis te halen? Allereerst een ruime parkietenkooi. Dit mag ook een papegaaienkooi zijn, mits de tralies niet te ver uit elkaar staan. Je zou eventueel ook voor een binnenvolière kunnen kiezen. Hoe groter, hoe beter. Catharina parkieten kunnen buiten, zorg dan wel voor een tochtvrije buitenvolière met een binnengedeelte.

Net als alle andere parkieten houden ook deze vogels van spelen. Koop wat speelgoed voor in en buiten de kooi. Verder heb je parkietenvoer nodig (grote parkieten). Daarnaast natuurlijk een bodembedekking. Hierin zijn verschillende keuzes zoals beukensnippers, hennepvezel, schelpenzand, houtsnippers en nog veel meer. Gebruik in ieder geval geen kranten als bodembedekking, de vogels gaan hiervan eten en krijgen dan inkt binnen.

Schuiven naar boven