Cashmere lop konijn: eigenschappen en verzorging

Er zijn heel wat leuke konijnenrassen. Een bijzonder ras is het Cashmere lop konijn (Kasjmir Lop). Dit Engelse ras is ontstaan door een kruising tussen angora konijnen en de Nederlandse hangoordwerg. Het kent zijn oorsprong in Engeland en wordt daar ook officieel erkend. Buiten het Verenigd Koninkrijk is er weinig over hem bekend. Lees daarom meer over de eigenschappen en verzorging.

Uiterlijke kenmerken

Dit middelgroot konijnenras heeft een gewicht van ongeveer tweeënhalve kilogram. Opvallend is de lange vacht die zijdezacht aanvoelt. Het gespierde lichaam is klein en compact. Omdat het een kruising met de Nederlandse hangoordwerg is, zullen de oren van de Cashmere lop ook altijd hangen.

Overigens staan de oortjes bij de jonge konijntjes vaak nog rechtop. Naarmate ze ouder worden gaan de oren hangen, dus kijk er niet vreemd van op dat een jonkie nog niet het volwassen uiterlijk heeft.

De Cashmere lop konijn is vooral geliefd vanwege zijn pluizige en zachte vacht. Ook die hangoortjes zien er heel schattig uit.

Het karakter van de Cashmere lop

Dwergkonijnen staan bekend om hun pittige karakter, en die voorouders heeft de Kasjmir Lop. Toch heeft dit ras een vriendelijk temperament. Wanneer hij van jongs af aan veel met mensen in contact komt, ontwikkelt hij zich tot een aanhankelijk huisdier. Hij laat zich makkelijk oppakken en knuffelen en is hierdoor een geschikt huisdier voor het gehele gezin. Ook kleine kinderen kunnen ermee omgaan, mits onder begeleiding van een volwassene.

Wat je moet weten over de vachtverzorging

Vanwege de lange vacht heeft het Cashmere lop konijn toch wel wat vachtverzorging nodig. Wekelijks borstelen en de klitten uit de vacht halen is echt verstandig. Heb je hier geen tijd voor of zin in, dan moet je zeker niet dit konijnenras aanschaffen.

Het wassen van de vacht mag alleen wanneer alle klitten verwijderd zijn. Was het konijn zeker niet te vaak. Drie- tot viermaal per jaar is meer dan voldoende. Behandel de vacht na het wassen met een conditioner. Hierdoor voelt de vacht zachter aan en komen er niet zo snel klitten in. Onderstaande conditioners zijn zeer geschikt voor konijnen, hoewel ze ook wel als hondenshampoo verkocht worden. Een combinatie van shampoo en conditioner mag natuurlijk ook.

Bekijk conditioners

Waarschuwing: was het konijn nooit met mensenshampoo en behandel het ook niet met mensenconditioner. Dit is slecht voor de huid en de vacht!

De huisvesting van het konijn

Net als alle andere rassen vraagt ook het Cashmere lop konijn om een goede huisvesting. Binnenshuis ga je voor een ruime kooi. Kies hierbij specifiek voor een konijnenkooi, die voorziet in de levensbehoefte van het dier. Er zijn een hoop kooien verkrijgbaar, sommigen compleet met standaard. De meeste modellen zijn voorzien van een schuilhuisje en plateau, vaak met een hooirui en twee deurtjes.

Naar konijnenkooien

Wanneer het konijn buiten komt te zitten dan heeft het echt een konijnenhok nodig. Of een ren met een goed nachthok. Een goed konijnenhok bestaat uit een combinatie van beiden. Overdag kan het dier naar buiten en ‘s nachts schuilt het veilig in het nachthok. Ook bij regen, wind of zon vindt het dier hier beschutting.

Bekijk konijnenhokken

Eén of meerdere konijnen

Eigenlijk zijn konijnen groepsdieren. In het wild leven ze nooit alleen naar in kleine familiegroepen. Daarom is het aan te raden om de Cashmere lop samen te houden met een tweede konijn. Dat mag van hetzelfde ras zijn, maar een andere ras kan natuurlijk ook.

Let wel even op mannetjes (rammen) en vrouwtjes (voedsters). Wanneer je deze twee samenzet kun je zeker een nestje verwachten. Het is dan aan te raden om het mannetje te castreren. Twee vrouwtjes samen gaat altijd goed. Houd echter geen twee mannetjes samen, die gaan vechten. Het komt zelden voor dat twee mannetjes als vrienden door het leven gaan, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Gezonde voeding: belangrijke aandachtspunten

De tanden van een konijn blijven zijn hele leven lang doorgroeien. Daarom moet hij ze regelmatig kunnen afslijten. Dit doet het konijn door veel gras en planten te eten. Zorg er dus voor dat er dagelijks vers hooi tot zijn of haar beschikking staat. Geef af en toe ook eens takken van fruitbomen of wilgen, ook ideaal om te helpen met het afslijten van de tanden.

Vaak wordt gedacht dat konijnen veel brokjes moeten eten. In principe hebben ze voldoende aan hooi en groenvoer. Alleen in de winter kun je bijvoeren met brokken. Doe dit ook wanneer het dier veel beweging krijgt of overactief is. Het verbruikt dan meer energie dan er via het groenvoer binnenkomt.

Vers water is natuurlijk onmisbaar. Verschoon het water dagelijks. Controleer bij het buitenkonijn de drinkfles of de waterbak in de winter extra goed en ontdooi hem tweemaal per dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven