Bromvlieg – alles over dit insect

Maak kennis met de bromvlieg. Dit insect herken je aan zijn brommend geluid wanneer hij vliegt. Bromvliegen kunnen ziekten overbrengen en zijn hierdoor ongewenste gasten. Heb je bromvliegen in huis, dan moet je hier zeker iets aan doen. In dit artikel lees je alles over de brommende bromvlieg. Bijvoorbeeld over zijn leefwijze, voortplanting en uiterlijke kenmerken.

Indeling in het dierenrijk

De bromvlieg behoort tot de orde tweevleugelligen en de onderorde vliegen. Van hieruit wordt hij ingedeeld bij de superfamilie Oestroidea. De bromvlieg is dus familie van de vleesvlieg. Veel vleesvliegen dragen ook de benaming bromvlieg, dat kan verwarrend zijn.

[do_widget id=custom_html-61]

Uiterlijke kenmerken van de bromvlieg

Over het algemeen is een bromvlieg 1,5 cm groot (lichaamslengte). In rust draagt hij zijn vleugels aan de zijkant van het lichaam, dus niet als een dakje boven het lijf. Bromvliegen hebben rode tot grote bruine ogen. Bij sommige soorten zijn de ogen juist bruin. Over het algemeen hebben ze dus geen zwarte ogen.

Het lichaam ziet er behaard uit. Dit zie je ook van een grotere afstand. De kleur van het lichaam varieert van zwart tot bruin of grijs. Je hebt ook groene of blauwe bromvliegen met een metaalachtige glans. Deze vliegen worden ook wel vleesvliegen genoemd.

Twee opvallende kenmerken

Wat direct aan de bromvlieg opvalt is dat hij tijdens de vlucht een brommend geluid produceert. Dit geluid is afkomstig van de vleugels die trillingen in de lucht veroorzaken. Het tweede kenmerk aan bromvliegen is dat ze beduidend slomer zijn dan de meeste andere vliegen.

Verschil tussen vleesvlieg en bromvlieg

Er zit weinig verschil tussen vleesvliegen en bromvliegen. Vleesvliegen behoren namelijk tot de bromvliegen. Wanneer je naar de verschillende soorten bromvliegen kijkt dan zie je soms ook weinig verschil tussen al die soorten. In Nederland komen er ongeveer 40 soorten bromvliegen voor.

Het geluid van deze vlieg

Alles wat tijdens het vliegen een brommend geluid maakt wordt al snel bromvlieg genoemd. Daarom is de benaming bromvlieg een beetje een vage term en meer een verzamelnaam.

Leefwijze van bromvliegen

Alle bromvliegen doen zich tegoed aan rottend organisch afval. Daarnaast leven ze ook van vruchtensappen en nectar of honing. De eitjes worden in dierenmest, kadavers of rottende vis gelegd.

Sommige soorten zoals de groene vleesvlieg legt de eitjes op levende dieren. Vooral konijnen, kippen en schapen zijn hier vaak het slachtoffer van. In dit laatste geval spreek je van myasis, een ziekte waarbij het dier levend door de larven wordt opgegeten. Dit veroorzaakt afsterving van het weefsel en uiteindelijk de dood.

Andere larven van de bromvlieg leven niet alleen van dood vlees of dierenmest maar ook van insectenlarven. Er zijn zelfs larven die actief op jacht gaan naar termieten en mieren.

Naar vliegengordijn

Enkele soorten bromvliegen

Omdat er verschillende soorten bromvliegen zijn vind je hieronder een korte opsomming van enkele bekende soorten.

Keizersvlieg: ongeveer 11 mm groot en heeft een blauwgroene metaalachtige kleur. Eitjes worden in de wonden van schapen, konijnen en kippen gelegd. Het is ook de eerste vlieg die op dode dieren of mensen afkomt.

Groene vleesvlieg: 10-15 mm lang en een metaalachtige blauwgroene kleur. De larven leven van het vlees van levende dieren.

Groene paddenvlieg: de eitjes worden bij de neusgaten van de gewone pad gelegd. De larven nestelen zich in de neusholten en eten de pad van binnen uit op.

Lijkenvlieg: glanzend blauwgroen van kleur met roodbruine ogen. Is 8-15 mm groot en legt de eieren op aas en kadavers.

Bromvliegen in huis

De meeste mensen hebben geen last van bromvliegen in huis. Toch kunnen ze de woning binnenkomen. Vaak gebeurt dit wanneer er ergens een kadaver ligt of wanneer je rauw vlees op het aanrecht laat liggen. Ook wanneer er huisdieren en met name konijnen binnenshuis aanwezig zijn dan trekt dit bromvliegen aan.

Bromvliegen in huis ontstaat ook omdat het binnen warmer en lichter is dan buiten. Vooral in de herfstperiode kan het dat je meer vliegen binnenkrijgt. Ze zijn dan op zoek naar een warme omgeving om te overwinteren. Niet dat bromvliegen goed weten te overwinteren maar ze proberen het evengoed.

Bromvliegen op zolder

Let op want bromvliegen op zolder is vaak toch wat anders. In veel gevallen gaat het om klustervliegen. Deze vliegen lijken qua uiterlijk wel op bromvliegen. Verschil is dat clustervliegen geen brommend geluid maken. Bovendien komen ze in grote aantallen voor. Ze verzamelen zich in warme en hoge gebouwen om te overwinteren. Hierbij gaan ze in diepe slaap waarbij het lijkt alsof ze dood zijn.

Tref je dus een bromvlieg op de zolder aan en ligt deze hier samen met soortgenoten een beetje dood te wezen, dan gaat het waarschijnlijk om de klustervlieg. Heb je juist wel met de bromvlieg te maken dan kan er zomaar ergens een dode muis liggen. Op zich niet vreemd want veel zolders worden bewoond door meerdere muizen en ratten.

De bromvlieg bestrijden

Het is belangrijk om de bromvlieg buitenshuis te houden. Het is namelijk een bekende ziekteverspreider. Heb je huisdieren, maak dan de dierenverblijven, kattenbak of andere zaken goed schoon. Dit doe je minimaal eenmaal per week en in de zomermaanden misschien wel vaker.

Middels horgaas kun je bromvliegen buiten de deur houden. Heb je ze eenmaal binnen dan is het belangrijk om de bron op te sporen. Mogelijk ligt er ergens een kadaver, aas, dieren mest of iets anders. Ruim dit op en begin met het bestrijden van de bromvlieg. Dit doe je door gebruik te maken van een insectenlamp of insectenspray. Met een spray ben je het snelst van alle insecten af. Een insectenlamp is juist bedoeld om op lange termijn vliegen en muggen te doden.

Bekijk insecten spray

Met de insectspray behandel je de hele ruimte. Vervolgens moet je deze ruimte gedurende 10-30 minuten goed gesloten houden. Als laatste ventileer je alles goed. Voordat je de ruimte behandelt moet je wel huisdieren en kinderen verwijderen. Heb je een aquarium dan zet je de filterpomp stop.

Ziekmakende bromvliegen

Het probleem met bromvliegen is dat ze eerst op een kadaver of in dierenmest zitten en vervolgens op je ontbijttafel. Wanneer ze de voorpoten langs elkaar wrijven dan laten ze bacteriën en virussen vallen. Op zich zijn deze bacteriën en virussen niet dodelijk maar kunnen wel (ernstige) ziekte veroorzaken. Voor mensen met een verminderde afweer kan dit veel problemen met zich meebrengen. Eet daarom nooit van voedsel waar de bromvlieg mee in aanraking is geweest.

Schuiven naar boven