Broedse kippenrassen – de 5 beste op een rij

Kippenrassen die goed broeden zijn niet altijd geliefd. Mensen die kippen alleen vanwege de eitjes houden (legkippen) hebben meer aan niet-broedse rassen. Maar wanneer het je om de kuikens gaat, dan kom je al snel uit bij een van de vijf beste broedse kippenrassen. Ze zijn een geweldig gezinsras en in veel gevallen ook rustig en vriendelijk van aard.

Brahma kippen

Een van de oudste kippenrassen ter wereld is de brahma. De oorsprong ligt in Azië maar inmiddels is dit ras wereldwijd verspreid. Het heeft een donsachtige vacht, waardoor ze groter lijkt dan ze daadwerkelijk is. Een volwassen haan weegt ongeveer 4,5 kg, de hen is lichter. De eieren die de hen legt zijn lichtbruin van kleur.

De hennen zijn echte moederkloeken en zullen er alles aan doen om de eieren uit te broeden. Wanneer de kuikens er eenmaal zijn dan zorgen ze ervoor alsof hun leven ervan afhangt. Het is dus zeker een broeds kippenras, en ook ideaal om de eieren van andere kippen uit te broeden.

Bekijk legnesten voor kippen

Zijdehoen kippen

Het zijdehoentje, ook wel sikie genoemd, is het meest broedse ras dat er bestaat. De oorsprong van de zijdehoen is niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk komt hij uit India, Japan of China. Er zijn geen veren maar een vacht aanwezig, die nog het meest aan wol doet denken. Het is ook opvallend dat dit ras vijf tenen aan de poten heeft, terwijl andere rassen er juist vier hebben.

Het is niet zo dat de zijdehoen kippen veel eieren leggen, maar ze zijn wel ontzettend broeds. Daarom wordt de zijdehoen ook wel eens de broedkoningin genoemd.

Chantecler kippen

Dit ras komt oorspronkelijk uit Canada en is nog niet zo oud (begin 20e eeuw). Het is opmerkelijk dat de Chantecler kip goed bestand is tegen extreem koude omstandigheden. Hij zou het in Nederland perfect doen, maar ook in de koudere noordelijk gelegen landen.

De haan weegt ongeveer 4,1 kg en de hen rond de 3 kg. De eieren hebben een bruine schaal. Wanneer de eitjes bevrucht zijn dan zal de hen ze met enthousiasme uitbroeden. Deze kippen laten zich makkelijk tam maken, maar wanneer ze in het nauw worden gedreven kunnen ze aardig temperamentvol zijn.

Cochin kip

Dit imposant grote kippenras vindt zijn oorsprong in China. Het karakter is zeer vriendelijk en zachtaardig, dus houd de cohin niet samen met agressiever of brutalere rassen. Dit ras produceert niet zoveel eieren, dus je moet het zeker niet als legkip houden. Maar wanneer je op zoek bent naar een van de beste broedse kippenrassen, dan zit je met de cochin kip zeker goed. Ze weten niet alleen veel eieren uit te broeden maar ook de kuikens goed groot te brengen.

De Barnevelder

Rechtstreeks vanuit het Nederlandse Barneveld komt de Barnevelder kip, een middelzwaar ras. Het is ontstaan vanuit grote Aziatische rassen in combinatie met legkippen. Dit ras weet niet alleen veel eieren te leggen maar is ook voldoende broeds. Daarom is het ook een geliefd kippenras onder boeren en particulieren.

De omheining hoeft niet hoog te zijn afgesloten want ze vliegen niet tot nauwelijks. Ondertussen houden de hennen zich bezig met het leggen van eieren, waarvan je er ongeveer 180 per jaar kunt verwachten.

Naar kippenrennen

Is een broedse kip wel verstandig?

Of je voor een broeds kippenras kiest hangt van de omstandigheden af. Wil je kuikens grootbrengen en weet je niet zeker of het ras van je keuze hier goed in is, dan kun je beter voor een broeds ras gaan. Dan weet je zeker dat de kuikens goed worden grootgebracht. Dit betekent dat je het opfokwerk niet zelf hoeft te doen.

Gaat het echter om de eierenproductie, dan zou je eigenlijk geen broeds ras moeten nemen. Een broedende kip stopt namelijk met het leggen van eieren. Zelfs wanneer de eieren niet bevrucht zijn zal de hen erop blijven zitten. Dit kan nadelig zijn wanneer je dagelijks een vers eitje verwacht.

De Barnevelder heeft het beste van twee werelden te bieden. Ze is niet alleen erg broeds maar produceert jaarlijks ongeveer 180 eieren, wat overeenkomt met drie- tot viermaal per week een vers eitje. Er zijn echter rassen met een hogere productie. Zo weet de Sussex kip jaarlijks tussen de 230 en 260 eieren te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven