Blobvis als huisdier in een aquarium houden

Een van de meest bijzondere dieren op aarde is de blobvis. In tegenstelling tot andere vissen heeft dit dier geen skelet van spieren en botten. Het lichaam bestaat uit geleiachtig vlees. Wanneer je deze vis uit het water haalt, ziet hij er plots heel anders uit. Hij krijgt een slap, vreemd en ronduit lelijk uiterlijk.

Ondanks zijn lelijke uiterlijk zijn veel mensen toch van deze vis gecharmeerd. Misschien denk je erover om een blobvis in een aquarium te houden. Ontdek of dit een geschikt huisdier is.

Natuurlijke leefomgeving

De blobvis komt van nature voor de zuidelijke kusten van Australië voor, en ook voor de kust van Tasmanië. Het is geen vis die je in Europese wateren ziet zwemmen.

Je moet weten dat deze vis op grote diepte leeft. Deze diepte bedraagt tussen de 600 m en 920 meter. Dat is aardig diep, zo ver kom je met duiken nooit. De maximale diepte voor duiken in open water bedraagt 25 tot 40 meter. Echt niet meer, want dan wordt de druk op je lichaam te groot. Hierdoor klappen je longen in.

Op 600 meter diepte drukt elke vierkante centimeter huid een gewicht van 60 kg. De blobvis kan hier dankzij zijn bijzondere lichaam tegen, maar mensen niet. Hij komt wel eens een beetje naar het wateroppervlak. Maar dichter dan 300 meter bij het wateroppervlak, doet hij nooit. Want dan neemt de druk op zijn lichaam te veel af.

Wanneer je een blobvis uit het water haalt

Zo diep onder water ziet de blobvis er vrij normaal uit. Hij heeft een grijsroze lichaam en een brede bouw. Zijn lengte bedraagt tussen de 30 en 40 centimeter.

Zodra je deze vis uit het water haalt, zakt hij helemaal in elkaar. Dit komt omdat hij geen skelet heeft. Boven water mist hij druk op zijn lichaam, waardoor het niet meer in vorm wordt gehouden. Op dat moment verandert hij in een roze lelijke vis met een grote neus.

Kun je een blobvis als huisdier houden?

In 2017 zou het eerste blobvis café geopend worden (in Londen). Maar dit is nooit gebeurd. Wanneer je op de website van dit café kijkt, staat er nog steeds een melding dat ze in de zomer van 2017 gaan openen.

Misschien ging het om een grap. Want het zogenaamde café beweerde dat ze een aquarium zouden plaatsen met hierin drie blobvissen. Iets dat gewoon onmogelijk is. Je kunt de druk zo diep in de zee, waar deze vis aan gewend is, nooit in een aquarium nabootsen. Oftewel: het dier heeft geen schijn van kans en zou in het aquarium direct overlijden.

Nu is het de vraag of je zelf een blobvis in een aquarium kunt houden. Helaas, vanwege het ontbreken van de druk is dit niet mogelijk. Zonder die hoge druk blijft er niet veel van je nieuwe huisdier over.

En stel dat het je lukt om de waterdruk net zo hoog te maken als de natuurlijke leefomgeving van deze vis. Je zou nooit je hand in het water kunnen steken om het aquarium schoon te maken. En je zou er ook geen normale plantjes kunnen laten groeien. Laat staan dat je hem samen kunt houden met de standaard aquariumvissen. Dus nee, het is onmogelijk om hem in een aquarium te laten leven.

Een blobvis kopen

Het is niet mogelijk om een levende blobvis te kopen. Dit komt omdat hij een lage waterdruk overlijdt. Bovendien is het niet toegestaan om levende blobvissen te verhandelen. Het zijn bedreigde diersoorten.

Stel dat je hem wél als huisdier kan houden

Ik ga even van een prachtig scenario uit: dat de blobvis een skelet van spieren en botten heeft. Waardoor je niks met de waterdruk hoeft te doen. Hoe zou het leven van je huisdier eruit moeten zien?

Deze vis heeft geen behoefte aan gezelschap. Hij zwemt altijd alleen. Het is dus geen sociale vis, iets dat hem een beetje zielig maakt. Wanneer je overweegt om hem wat kleine visjes als gezelschap te geven, kun je ervan op aan dat zijn gezelschap wordt opgegeten. Overigens heeft hij geen tanden en zuigt hij zijn eten naar binnen. Daarom moet zijn voedsel klein genoeg zijn om direct door te slikken.

Bij de voortplanting houdt hij van privacy. Het is geen enkel mens gelukt om zijn voortplanting te aanschouwen. Maar misschien wanneer hij zich in een aquarium voort zou kunnen planten, dat er dan een hele nieuwe wereld voor ons open gaat.

Hij houdt van stroming. Dit komt omdat hij geen zwemblaas heeft, en dus afhankelijk is van de stroming om zich te verplaatsen. Je moet dus voor een beetje stroming in het aquarium zorgen.

Het gedrag van deze vis

We blijven nog even bij de veronderstelling dat je een blobvis als huisdier kunt houden. Je huisdier zal niet veel actie laten zien. Het zijn vissen die maar een beetje op de bodem liggen en zich door de stroming mee laten voeren. Mocht er wat lekkers op zijn pad komen, dan wordt dit veroberd. Maar echt actief jagen doen deze vis ze niets.

Je zal je huisdier heel lang hebben. Een blobvis wordt tussen de 100 en wel 130 jaar oud. Hij overleeft dus niet alleen jou maar ook je kinderen en misschien wel je kleinkinderen.


Bijzondere vissen je wel in een aquarium kunt houden

Houd je van bijzondere vissen? Met de blobvis wordt het niks, maar er zijn nog meer bijzondere vissen die wél geschikt zijn voor in een aquarium. Hieronder vind je een aantal van die bijzondere soorten.

NaamWetenschappelijke NaamKenmerken
DwerggarnaalNeocaridina sp.Kleurrijk, geschikt voor nano-aquaria
Betta (kempvis)Betta splendensPrachtige vinnen en levendige kleuren, nooit twee maannetjes samen houden
ZebravisDanio rerioGestreepte visjes, geschikt voor gezelschapsaquarium
GuppyPoecilia reticulataLevendige kleuren, snel voortplantend (eierlevendbarend)
KardinaaltetraParacheirodon axelrodiScholende vis met rode en blauwe kleuren
CorydorasCorydoras sp.Bodembewoners, kleurrijke variëteiten
DwergcichlidenApistogramma sp.Kleine cichliden met prachtige kleuren
KogelvisTetraodon sp.Unieke uitstraling, kunnen water opblazen
ClownvisAmphiprioninaeBeroemd door “Finding Nemo,” leven in zeeanemonen
RegenboogvisMelanotaenia sp.Kleurrijke vissen, moeten in groepen gehouden worden
HaaiEpaulette Shark (Hemiscyllium ocellatum)Haaiensoort die geschikt is voor sommige aquaria

Voordat je een van deze vissen in een aquarium houdt, is het belangrijk om je te verdiepen in gedrag, voeding en verzorging. Houd er ook rekening mee dat sommige vissensoorten niet samen kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven