Blindengeleidehond prijs: dit kost een geleidehond

De populariteit van de blindengeleidehond is sinds de eerste wereldoorlog flink gegroeid. In die tijd hadden veel soldaten hun gezichtsvermogen verloren. Er was behoefte aan een geleidehond. Iedere blinde heeft recht op een geleidehond, toch kan niet iedereen dit betalen. De blindengeleidehond prijs is niet mis. Lees alles over de kosten en vergoeding door de zorgverzekeraar of gemeente.

Dit is een geleidehond

De benaming blindengeleidehond en geleidehond hebben dezelfde betekenis. Het gaat om een hond die is afgericht om blinden veilig door het verkeer te leiden. Obstakels zoals containers, laaghangende takken, geparkeerde fietsen en andere dingen worden vermeden. Zo kan de baas van de hond veilig over straat.

[do_widget id=custom_html-65]

Kent een ik blindengeleidehond zelf de weg? Nee, de baas moet de hond sturen middels het geven van commando’s. Of de hond moet zelf de route kennen. Wel is het mogelijk om de hond zaken aan te laten wijzen, bijvoorbeeld een deur, zitplaats of brievenbus.

De meest voorkomende rassen

Voor een blindengeleidehond wordt altijd gebruik gemaakt van een groot, betrouwbaar en gehoorzaam hondenras. Het vaakst kom je de golden retriever, labrador retriever, Duitse herder en de labradoodle tegen. Ook kruisingen tussen deze rassen zijn toegestaan.

Soms wordt ook gebruik gemaakt van een ander ras. Het gaat uiteindelijk om het karakter en de gehoorzaamheid van de hond. Ook moet het dier een commando kunnen weigeren wanneer dit gevaar voor de baas of hemzelf oplevert. Dit noemen we ook wel de intelligente ongehoorzaamheid.

Vaak wordt er gebruik gemaakt van teefjes, die laten zich minder afleiden dan reutjes.

Prijs van een blindengeleidehond

Helaas is een geleidehond niet zo goedkoop. De blindengeleidehond prijs ligt tussen de € 25.000 en € 35.000. De prijs is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de vereniging maar ook het type hond.

Waarom is een blindengeleidehond zo duur? Er gaan veel kosten in de opleiding van de hond zitten. Daarnaast ontvangt de uiteindelijke baas van de hond regelmatige begeleiding. Dit zit ook bij de kosten inbegrepen.

Een blindengeleidehond kopen

Kan je zomaar een blindengeleidehond kopen? Nee, er zijn lange wachtlijsten voor deze honden. Alleen met een indicatie kom je voor deze hond in aanmerking. Het is dus niet zo dat je zomaar ergens een blindengeleidehond kunt kopen.

Afgekeurde blinde geleide hond adopteren

Niet elke hond komt succesvol door de opleiding heen. Maar het kan ook dat het dier uiteindelijk te oud is om dit werk te verrichten. Een blinde geleidehond kan worden afgekeurd. Kun je een afgekeurde blindengeleidehond kopen of adopteren? Meestal wel. Neem hiervoor contact op met de geleidehondenschool. Bel of stuur een e-mail en geef aan dat je interesse hebt in een afgekeurde geleidehond.

Houd er rekening mee dat je vaak een jonge of een gepensioneerde hond adopteert of koopt. Het kan ook om een hond met medische problemen of gedragsproblemen gaan. Ook op dit soort honden staat een wachtlijst.

Een hond wordt het vaakst afgekeurd om een van de volgende redenen:

  • Agressief gedrag
  • Erg bezitterig zijn
  • Poep eten
  • Veel stress
  • Onzekerheid
  • Oogafwijking
  • Heupdysplasie
  • Artrose
  • Allergie
Foto van een blindengeleidehond
Blindengeleidehond

Vergoeding voor dit soort honden

Voor de meeste mensen is een prijs van de blindengeleidehond veel te hoog. Dit maakt het onmogelijk om de aanschaf uit eigen zak te betalen. Met een medische indicatie kom je wel in aanmerking voor vergoeding.

Vergoeding blindengeleidehond basisverzekering

De aanschaf van een blindengeleidehond krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt niet alleen voor de prijs (kosten) maar ook voor medische en dagelijkse verzorging en levensonderhoud van het dier. De tegemoetkoming voor verzorging is afhankelijk van de zorgverzekeraar maar ligt op ongeveer € 1075. Voor deze vergoeding heb je wel een medische indicatie nodig.

Let op wanneer je een geleidehond bij een niet gecontracteerde aanbieder aanschaft. Je krijgt dan mogelijk maar 70% van de kosten vergoed.

Bekijk producten voor slechtzienden

Vergoeding vanuit de gemeente

Omdat je een vergoeding via je zorgverzekeraar ontvangt zal de gemeente vaak niet mee willen werken. Wel wordt de PTSS hulphond soms vergoed vanuit de WMO van de gemeente. PTSS hulphonden helpen mensen met een posttraumatische stressstoornis.

Eigen hond opleiden tot blindengeleidehond

Sommige mensen vinden het prettig om een eigen hond op te leiden tot blindengeleidehond. Kan dat? Soms wel, maar het is dan belangrijk om voor het juiste hondenras te gaan. Daarnaast moet de hond worden aangemeld bij een speciale hondenschool. De opleiding neemt 8 tot 10 maanden in beslag. Let op want wanneer je de eigen hond laat opleiden tot blindengeleidehond kom je niet altijd voor vergoeding in aanmerking. Vraag vooraf naar de voorwaarden.

De eigen hond opleiden tot hulphond is bij verschillende scholen mogelijk. Dit is geschikt voor mensen met een visuele beperking, psychiatrische aandoening maar ook wanneer je een hypohond of signaalhond nodig hebt. Meld de hond niet zomaar aan maar neem eerst contact op met de behandelende arts en de zorgverzekeraar. Dan weet je ook of je een vergoeding kunt krijgen.

Schuiven naar boven