Blauwe Rus – elegant kattenras

Ben je op zoek naar een elegant en speels kattenras dan kom je al snel bij de blauwe Rus uit. Hij lijkt een beetje op een Britse korthaar maar het gaat hier toch echt om een ander ras. Zijn sierlijke lichaamsbouw is zeker opvallend, maar ook zijn karakter mag er wezen. Voor liefhebbers van de blauwe Rus is er dit artikel inclusief uiterlijke kenmerken, gedrag, opvoeding en verzorging.

Geschiedenis van dit kattenras

Rond het jaar 1900 begonnen Engelsen dit kattenras te fokken. Voor die tijd kwam dit dier voornamelijk in Rusland voor. Engelse kooplieden namen de kortharige en blauwachtige katten op hun schepen mee. Hier konden de katten naar hartenlust muizen vangen.

[do_widget id=custom_html-65]

Van oorsprong werd er voornamelijk met grijskleurige huiskatten gefokt. Door het ontbreken van het gen voor agouti (kleur) ontstonden blauwe katten. Omdat er toen nog niet zoveel blauwe Russen waren werd de elegante Siamees ingekruist. Dit heeft ook geleid tot het sierlijk lichaam van de blauwe Rus. De benaming blauwe Rus werd in 1939 voor het eerst geïntroduceerd. In 1966 werd er een showstandaard opgesteld.

Uiterlijke kenmerken

De blauwe Rus is een opvallend dier, alleen al vanwege zijn vachtkleur. De puntjes van de haren zijn pigmentloos. Hierdoor reflecteren ze het licht en krijgen een zilveren glans. De rest van de vacht is zilverblauw of donker van kleur. Wanneer je de blauwe Rus van afstand bekijkt zie je het blauw erg duidelijk doorheen komen. Overigens voelt de vacht dik en zacht en. De ondervacht is gevoelig en kan snel beschadigen.

De bouw van de blauwe Rus is sterk, gespierd maar ook weer elegant. De lange poten en kleine voetjes maken het geheel af. De staart is aan de basis niet al te breed en heeft een mooie afgeronde punt. Een blauwe Rus kitten heeft blauwe ogen. Pas tussen het eerste en tweede levensjaar worden de ogen groen van kleur.

Verschillende takken van dit ras

De Engelse variant is de meest bekende blauwe Rus. Deze variant is krachtig en kenmerkt zich door een verticale oorstand. Bij de Amerikaanse tak zie je juist wijd uit elkaar staande oren. Op zich is de Amerikaanse blauwe Rus wel zeer elegant. Terwijl de Siberische of Scandinavische blauwe Rus juist het kleinst is.

Schofthoogte en gewicht

Het gaat hier om een middelgroot ras met een schofthoogte van 26-31 cm. Het lichaamsgewicht van de Blauwe Rus ligt tussen de 3 en 5 kg. Een en ander is ook afhankelijk van de variant. De Siberische of Scandinavische blauwe Rus is het kleinst maar kom je nauwelijks tegen. Terwijl de Engelse variant juist het grootst is.

Karakter van de blauwe Rus

Dit ras is zeer rustig en houdt dan ook van een rustige omgeving. Een gezin met kleine kinderen of veel huisdieren is zeker niet geschikt voor de blauwe Rus. Hij zoekt graag het gezelschap van mensen op, toch vindt hij het ook prettig om buiten te komen. De blauwe Rus kan eenkennig zijn, hierbij hecht hij zich sterk aan zijn eigenaar.

Het gaat hier om een speelse huiskat die graag uitgedaagd wordt. Vooral jonge dieren zijn erg levendig, met het ouder worden verandert dit wel. De blauwe Rus is ook nog eens goed intelligent. Een goede opvoeding en socialisatie is belangrijk, dit bepaalt grotendeels het gedrag van het dier. Houd er ook rekening mee dat de blauwe Rus niet graag alleen is. Ben je veel van huis dan moet je voor gezelschap zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een tweede kat.

[do_widget id=custom_html-23]

Gemiddelde leeftijd

In goede gezondheid kan de blauwe Rus een leeftijd variërend van 12-15 jaar bereiken. Toch zijn er blauwe Russen die wel 17-20 jaar oud kunnen worden. Poezen leven over het algemeen twee jaar langer dan katers.

Erfelijke afwijkingen en ziekten

Bij de blauwe Rus komen een aantal erfelijke afwijkingen voor. De meest voorkomende erfelijke aandoeningen zijn heupdysplasie en mastceltumoren, dit laatste is een vorm van kanker. Ook blijkt de blauwe Rus wat gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van blaasgruis. Daarnaast kan er suikerziekte oftewel diabetes ontstaan, iets dat vooral bij de oudere kat gezien wordt.

Verder zijn er geen specifieke erfelijke aandoeningen bij de blauwe Rus. Wel kan deze kat verschillende ziekten of aandoeningen krijgen die ook bij andere rassen voorkomen. Bijvoorbeeld de zeer besmettelijke kattenziekte. Of een infectie met wormen, vlooien of andere parasieten.

Verzorging van de blauwe Rus

Op zich heeft blauwe Rus geen specifieke verzorging nodig. Wel is het belangrijk om voorzichtig met de ondervacht om te gaan, die kan namelijk snel beschadigen. Verzorgt de vacht met een borstel met zachte borstelharen. Doe dit het liefst wekelijks, dan wendt de kat hier ook goed aan.

Op het gebied van voeding is het even bekijken waar de kat het beste op reageert. Je kunt de blauwe Rus zowel droogvoer als natvoer geven. Ideaal zou een combinatie van beide zijn of alleen natvoer. De blauwe Rus is gevoelig voor blaasgruis, daarom moet hij voldoende vocht binnenkrijgen. Dit doe je middels natvoer of vers vlees. Ook moet dit dier altijd de beschikking hebben tot vers drinkwater. Geef dit het liefst middels een kattendrinkfontein, dit stimuleert om voldoende te drinken.

Bekijk kattendrinkfontein

Blauwe Rus kitten

Een blauwe Rus kitten koop je het liefst bij een goede fokker. Je komt kittens ook op Marktplaats of andere sites tegen. Let er dan goed op dat je ook een raskat koopt, deze moet in het bezit zijn van een stamboom. Ook moet elke kitten vergezeld gaan van een Europees dierenpaspoort.

Houd er rekening mee dat er soms gesjoemeld wordt met paspoorten of stambomen. Controleer daarom zelf de echtheid hiervan. De kitten moet altijd voorzien zijn van de juiste inentingen. Ook moet het jonge dier ontvlooit en ontwormd zijn.

Voor een blauwe Rus kitten met stamboom betaal je tussen de € 800 en € 1500. Er worden ook veel kruisingen aangeboden, die gaan weg voor bedragen tussen de € 250 en € 600. Let er op dat een blauwe Rus kitten er gezond en alert uit moet zien. Neem je dus de tijd om een kitten uit te kiezen.

Schuiven naar boven