Beste huiskat – de leukste kattenrassen

De huiskat, we noemen hem ook wel gewoon kat, is een populair huisdier. Wist je dat dit ook nog eens een van de oudste huisdieren is? Katten worden tussen de 14 en 16 jaar oud, je haalt dus voor een lange tijd een maatje in huis. Wat is de beste huiskat? Hieronder vind je de leukste kattenrassen. Bij elke ras vind je meer over het karakter, verzorging en de voor- en nadelen.

Europese korthaar

Dit is de meest voorkomende huiskat: de Europese korthaar. Dit ras is gekruist vanuit de echte huiskat en de boerenkat. Overigens worden veel echte huiskatten ook als Europese korthaar bestempeld. Echte fokkers kennen de verschillen en de eisen die aan het ras gesteld worden. De vacht is kort en vraagt met betrekking tot verzorging geen hoge eisen. Af en toe borstelen is meer dan voldoende.

[do_widget id=custom_html-29]

Het karakter van de Europese korthaar is vriendelijk, trouw, levendig en aanhankelijk. Dit ras past zich heel makkelijk aan de situatie aan. Hierdoor is het een prima huisdier in gezinnen met of zonder kinderen.

Maine Coon

Dit ras is razend populair onder kattenliefhebbers. Hij behoort dan ook zeker tot de beste huiskat, vooral in Nederland is dit ras zeer geliefd. Wees dan ook voorzichtig met het kopen van een Maine Coon kitten. Ze worden massaal op Marktplaats aangeboden, soms met valse stambomen.

Dit ras heeft een zeer rustig karakter. Je merkt dan ook duidelijk verschil met de Europese korthaar. Dit maakt de Maine Coon een zeer geschikt huisdier voor gezinnen met kinderen. Maar ook voor mensen die van hun rust houden.

Dit ras heeft een half langharige vacht. Een dagelijkse tot wekelijkse borstelbeurt is belangrijk, anders ontstaan er snel klitten. Deze kat gaat prima samen met kinderen en andere huisdieren. Hierbij zal de Maine Coon veel tolereren. Toch is en blijft het een roofdier, wees dus voorzichtig met het loslaten van vogels en kleine knaagdieren.

Pers (Perzische kat)

De pers kom je veel op kattententoonstellingen tegen. Dit is zeker de beste huiskat, juist vanwege zijn uiterlijk. Hij heeft u brede kop, korte pootjes en een dikke en lange vacht. Heerlijk om mee te knuffelen. Wel vraagt die lange vacht om een dagelijkse verzorging. Hierbij is het nodig om de vacht elke dag door de borstelen.

Bekijk kattenborstels

Het karakter is zeer rustig en stabiel. De meeste Perzen worden als binnenkat gehouden. Wanneer je ze buiten laat dan gaat de vacht zeer snel klitten. Bovendien loop je het risico dat de kat ontvoerd wordt, ze zijn namelijk veel geld waard. Overigens blijken de meeste Perzen er geen problemen mee te hebben dat ze alleen binnen worden gehouden.

Vanwege de korte en brede schedel ontstaan er wat vaker gezondheidsproblemen. Dit zijn afwezige traanbuizen, een voorbeet van de onderkaak en problemen met de ademhaling.

Egyptische mau

Een bijzonder ras dat je vrij weinig tegenkomt. De Egyptische Mau kenmerkt zich door de gevlekte vacht. Hierdoor lijkt het wel een wilde kat, maar het gaat hier toch echt om een huiskat. Opvallend is dat deze kat zijn staart gebruikt om te kwispelen, net als bij een hond. Het karakter is aanhankelijk, lief en sociaal. Hierdoor kan de Egyptische mau prima samen met andere katten of huisdieren.

Het gemiauw van dit ras is niet zo doordringend als bij andere rassen. Let wel op, want de Egyptische mau is in Nederland een zeldzaamheid. Laat dit ras dan ook niet zomaar los buiten rondlopen.

Ragdoll

Ze zijn lief en schattig, veel mensen zijn dan ook op zoek naar een Ragdoll kitten. Dit is een fors kattenras met een halflange en zijdezachte vacht. Het ras is in de jaren ‘60 in Amerika ontstaan. Dat deze huiskat de benaming Ragdoll heeft gekregen is niet zomaar. Wanneer je de kat in de arm neemt dan laat hij zich net als een lappenpop (ragdoll) hangen.

Het ras is zeer aanhankelijk maar zal niet direct op schoot willen zitten. Wel volgt deze kat zijn baasje overal, het is dus opletten waar je loopt. Omdat de Ragdoll zo sociaal en vriendelijk is past hij prima samen met kinderen, andere katten en honden. Mits de hond natuurlijk ook sociaal is aangelegd. Houd rekening met een dagelijkse goede vachtverzorging, anders ontstaan er heel snel klitten die je er niet meer uit krijgt.

[do_widget id=custom_html-23]

Siamees

De Siamees kenmerkt zich door een bijzonder uiterlijk. Hij heeft een elegante en lenige bouw waarbij het lichaam er vooral slank en sierlijk uitziet. De achterhand is altijd hoger dan de voorhand. De staart is lang en dun, de vacht kort en zijdezacht.

Het karakter van de Siamees is positief. Hij is zachtaardig en ontzettend lief. Bovendien zijn Siamezen zeer sociaal en houden ze van aandacht. Wel zijn ze nieuwsgierig en steken hun neus makkelijk in andermans zaken. Ze reageren op alles wat er om hun heen gebeurt.

In tegenstelling tot veel andere katten kan dit ras moeilijker alleen zijn. Laat de Siamees daarom niet te lang alleen thuis. Met betrekking tot vachtverzorging heb je hier niet veel omkijken naar.

Sphynx

De laatste beste huiskat die ik hier bespreek. De sphynx is wel een heel bijzonder kattenras. Het gaat hier om een haarloos ras, hij bevat dus nauwelijks beharing (vacht). Wanneer je goed kijkt zie je hele korte donshaartjes zitten, dit voel je ook wanneer je de sphynx oftewel naaktkat aait. Nadeel hiervan is dat talg die de huid aanmaakt ook op de huid blijft liggen. Dit wordt makkelijk afgegeven aan het meubilair. Laat de sphynx daarom altijd op een dekentje liggen en niet rechtstreeks op je bank.

Dat de sphynx geen vacht heeft betekent dat hij zijn lichaamstemperatuur moeilijk op peil kan houden. Daarom is het belangrijk dat deze huiskat goede voeding krijgt. Hier haalt de kat zijn energie uit om de lichaamstemperatuur te regelen. Laat hem in de koude wintermaanden niet zomaar buiten, tenzij de kat dit gewend is.

Dit ras is aanhankelijk en zoekt dan ook altijd je aandacht op. Er komen wat erfelijke ziektes onder dit ras voor, daarom is het belangrijk dat je een kitten bij een erkende fokker koopt.

Conclusie beste huiskat

Wat is nu de beste huiskat? Dat is niet zomaar te zeggen, want elk ras heeft zijn voor- en nadelen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde rassen ontzettend duur in aanschaf zijn. Meer dan € 1000 voor een kitten is helemaal niet vreemd. De normale huiskat (zonder stamboom) kan uit verschillende kruisingen bestaan. Daarom wisselt het karakter per huiskat. Wel ben je voor deze laatste een stuk goedkoper uit.

Lees je goed in met betrekking tot de verschillende kattenrassen. Koop niet bij de eerste de beste broodfokker maar zoek naar een goede cattery. Dat scheelt achteraf een hoop leed.

Schuiven naar boven