Bedwantsen bestrijden? Dat doe je zelf

De bedwants is een klein insect dat je zomaar in je bed of de slaapkamer tegen kan komen. Bedwantsen leven van je bloed. Natuurlijk zit je hier niet op te wachten, daarom is bedwantsen bestrijden een goed idee. Ik laat je zien hoe je bedwantsen herkent, hoe ze in je woning terechtkomen en natuurlijk hoe je ze bestrijdt.

Dit zijn bedwantsen

Bedwantsen behoren tot de insecten, onderorde wantsen. Het is een parasitair insect. Dit betekent dat hij van het bloed van gastheren leeft. De bedwants heeft een steeksnuit waarmee hij door de huid prikt. Direct na het prikken spuugt hij anti stollende- en verdovende stoffen in de huid. Hierdoor voel je helemaal niks van de bedwantsenbeet. Zo kan het insect ongestoord bloed zuigen.

[do_widget id=custom_html-28]

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Op zich zijn bedwantsen niet gevaarlijk. Ze dragen geen ziektes van mens op mens over. Wel kan er soms een allergische reactie ontstaan. Dit bestaat uit heftig jeukende bultjes, ook wel netelroos genoemd. Wanneer je eenmaal netelroos hebt zul je merken dat dit vaker terugkomt.

Het herkennen van deze insecten

Bedwantsen bestrijden is echt nodig wanneer je ze in huis hebt. Natuurlijk moet je dan wel weten of er sprake is van een bedwantsen plaag. Daarom moet je bedwantsen herkennen.

Een bedwants heeft een lengte van 5-6 mm. De kleur is roodbruin tot bruin. Het lichaam ziet er breed en plat uit, vergelijkbaar met vlooien. Toch is er een verschil, want vlooien hebben een verticaal plat lichaam terwijl dat van bedwantsen juist horizontaal plat is.

Bedwantsen hebben geen vleugels en kunnen dus ook niet vliegen. Toch vind je twee kleine flapjes achter het halsschild. Dit zijn de overblijfselen van een ver verleden, toen hun voorouders nog wel konden vliegen.

Bedwantsen herkennen is niet altijd makkelijk, ze zijn namelijk alleen ‘s nachts actief. Bovendien verstoppen ze zich zodra er gevaar dreigt. Duidelijke herkenningspunten zijn:

  • Levende bedwantsen in de naden van het matras of in het nachtkastje
  • Kleine bloedvlekjes op het beddengoed
  • Een zoete en nare geur
  • Kleine velletjes in of rondom het bed

Hoe komen bedwantsen in je huis?

Goed, je hebt ontdekt dat je bedwantsen in de slaapkamer hebt. Hoe komen bedwantsen in je huis? Vaak neem je ze na een verblijf in een hotel of motel mee. Het is namelijk bekend dat veel hotels besmet zijn met bedwantsen. Via je koffer komen ze in je huis terecht. Daarom is het zo belangrijk om je koffer in een hotelkamer nooit op de grond te zetten.

Bedwantsen bestrijden doe je zo

Reken met deze parasitaire insecten af. Bedwantsen bestrijden kan op verschillende manieren. Je hebt huismiddeltjes die minimaal werken. Beter kun je voor een goed bestrijdingsmiddel kiezen. Bedenk dat je de hele slaapkamer moet behandelen, dus niet alleen het bed. Hieronder vind je een aantal methoden met betrekking tot bedwantsen.

Huismiddel tegen bedwantsen

Wil je het eerst met een huismiddel tegen bedwantsen proberen? Dat kan, maar bedenk dat een huismiddel niet effectief genoeg werkt. Wanneer je merkt dat bedwantsen niet verdwijnen, zul je toch echt wat anders moeten proberen.

Bekende huismiddeltjes zijn tea tree olie, lavendelolie of muntolie. Deze geur moet bedwantsen verjagen, maar het werkt nauwelijks. Overigens ruikt je slaapkamer dan wel weer lekker fris.

Bedwantsen bestrijden met diatomeeënaarde

Niet veel mensen hebben hiervan gehoord, maar bedwantsen bestrijden met diatomeeënaarde werkt goed. Dit is een substantie die uit vermalen fossielen van kiezelwieren (diatomeeën) bestaat. Dit product werkt tegen de larven en eitjes van de bedwants. De korrels beschadigen ook de afdichting van het exoskelet. Hierdoor verliezen bedwantsen veel vocht en sterven.

Dit product is biologisch afbreekbaar. Het is gifvrij en veilig voor mensen en huisdieren. Houd er wel rekening mee dat dit materiaal zeer stoffig is. Het mag zeker niet in de mond of in de ogen komen. Draag daarom altijd een stofmasker en een bril wanneer je dit product verspreidt.

Bekijk diatomeeënaarde

Bedwantsenval inzetten

Bedwantsen bestrijden kan ook met een speciale val. Hier heb je verschillende varianten in. Het gaat wel altijd om een soort kleefstrip die je op de vloer rondom de onderkant van de bedpoten plaatst. Maar ook langs de wanden van de slaapkamer. Dit zijn namelijk de plekken waar bedwantsen naar boven klimmen.

Dankzij de val blijven de insecten vastplakken en kunnen dus niet meer weg. Ze zullen snel sterven, te danken aan de werkzame stoffen. Een bedwantsen val blijft gedurende acht weken werkzaam. Hierna moet je deze vervangen voor een nieuwe kleefstrip.

Je hebt ook andere vallen die je niet kleeft maar langs de plinten neerzet. Bedwantsen lopen in de val en blijven vastplakken.

Naar bedwantsenvallen

Bedwantsen bestrijden met stoom

Een andere veelgebruikte methode is bedwantsen met stoom. Hiermee dood je niet alleen de bedwantsen maar ook hun eitjes. Je hebt hier een stoomreiniger voor nodig. Spuit stoom op alle schuilplekken. Hierbij is het belangrijk dat je ook echt alle hoekjes, naden en kieren behandelt. Wanneer je dit niet goed aanpakt dan blijven er bedwantsen leven en begint de hele cyclus opnieuw. Je komt dan niet van deze insecten af.

Een ongediertebestrijding inschakelen

Helaas lukt het niet altijd om zelf bedwantsen te bestrijden. Wanneer je last blijft houden van een plaag dan is het beter om voor een professionele ongediertebestrijder te gaan. Natuurlijk kost dit wat meer, maar je bent er dan wel snel vanaf. Bedwantsen bestrijden via een ongediertebestrijder kost tussen de € 50 en € 200. Vraag vooraf altijd een offerte aan.

Het loont ook om verschillende ongediertebestrijder met elkaar te vergelijken. De een is goedkoper dan de ander. Wees er wel zeker van dat de ongediertebestrijder ook professioneel te werk gaat. Je hebt er niets aan wanneer deze persoon met huismiddeltjes aankomt, dan had je dit net zo goed zelf kunnen doen.

Schuiven naar boven