Barsoi of barzoi, de Russische wolfshond

De Barsoi of Barzoi behoort tot de windhonden. Opvallend: hij is snel en elegant. Een gezin zonder kleine kinderen is wat deze echte heer tevreden stelt. Meer weten over deze Russische wolfshond? In deze blogpost vind je alles over het uiterlijk, ontwikkeling, karakter en verzorging van de barsoi.

Barsoi

De Barsoi is een jachthond oftewel zichthond. Dit ras heeft vooral veel beweging en vachtverzorging nodig. Kun je deze dingen niet bieden, dan moet je zeker niet aan de barsoi beginnen.

[do_widget id=custom_html-9]

Een andere benaming voor de Barsoi is Barzoi of Russische Wolfshond. De hond is afkomstig uit Rusland, vandaar dus de benaming Russische wolfshond. In vroegere tijden werd dit was ingezet tijdens de jacht op verschillende dieren. Vooral in de jacht op gazellen, konijnen en vossen is de barsoi een trouwe kameraad om mee samen te werken.

Later werd de Barsoi ook ingezet bij de jacht op wolven. Ook dit wist hij prima te volbrengen. De Barsoi is een jager die zijn prooi vangt, maar niet doodbijt. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen de allereerste Barsoi’s naar Nederland. Vanaf die tijd werd het ras ook populair als gezinshond.

Ontwikkeling door de jaren heen

Dit ras is al zeer lang erg populair. Het begon allemaal in Rusland. De Russische koninklijke familie gaf tijdens de jacht op wolven de voorkeur aan de Barsoi. Niet alleen vanwege zijn snelheid maar ook om zijn kracht en moed. De jacht op wolven was een nationale sport en de Barsoi werd hier veelvuldig voor gefokt.

Om 1 wolf te vangen waren er 2 Barsois voor nodig, die de wolf tegelijk beetgrepen en tegen de grond duwden. Er werd dus flink wat gefokt met het ras. De Barsoi vond later zijn plek in Engeland, waar hij vanwege zijn schoonheid werd gehouden als juweeltjes in grote woningen.

Uiterlijk van de barsoi

De Barsoi is ontstaan door een kruising van windhonden met schapenhonden. Het gaat hier om een grote zichthond met een elegante en perfecte bouw. Het hoofd is licht gewelfd, lang en smal. De vacht is lang en voelt zijdeachtig aan. Daarnaast is de vacht golvend maar mag niet krullen. Alle kleuren komen voor, wit is vaak het meest overheersend. De schofthoogte bedraagt 71 tot 79 cm, gewicht 34 tot 38 kilo. Mannetjes (reutjes) zijn wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes (teefjes).

Karakter van de Russische wolfshond

De Barsoi is geen allemansvriend: vreemden schuwt hij. Gelukkig is hij wel trouw aan zijn eigen gezin en zal het huis goed bewaken. Helaas heeft deze hond geen territoriumdrift. Wanneer er vreemden voorbijkomen dan zal hij zelden blaffen. Dit maakt hem tot een vrij rustige hond die gemakkelijk buiten rond kan lopen. Toch zal hij, wanneer dit nodig is, de woning wel verdedigen tegen indringers.

Soms is hij moeilijk te doorgronden. Dit ras is een ondersoort van de windhonden. Juist van windhonden is bekend dat ze niet erg gehoorzaam zijn in de opvoeding. De barsoi laat zich dan ook niet makkelijk opvoeden. Plaats hem niet in een gezin met jonge kinderen, dat vindt dit ras niet fijn. Het zijn namelijk geen speelkameraadjes. Bovendien moet dit ras met respect behandeld worden. En je zit met oudere kinderen is wel weer prima.

[do_widget id=custom_html-53]

Alles over de verzorging

Heb je geen tijd voor een regelmatige vachtverzorging, dan moet je dit ras zeker niet in huis halen. Vind je om je hond voldoende aandacht te geven en mooi te maken? De barsoi past waarschijnlijk goed bij jou. De vacht moet je regelmatig worstelen. Dit doe je om klitten te voorkomen. Wanneer de hond erg vies is dan mag hij in bad. Vanwege de vacht en het snel ontstaan van klitten sluit je een wasbeurt met een conditioner af. De rui van de Barsoi is seizoensgebonden. Gemiddeld verhaart dit ras twee keer per jaar ernstig en tussendoor een lichte rui.

Gezonde voeding is belangrijk

De barsoi is een groot ras dat snel groeit. Juist tijdens de groeifase hebben deze honden zeer goede voeding nodig. Bezuinig hier dus nooit op. Het is niet te zeggen wel hondenvoer het beste is. Sommige honden doen het prima ontbroken terwijl anderen beter gedijen op nat voer. Je zou ook een combinatie van beide kunnen kiezen. Hoe dan ook, gaat niet voor de goedkoopste hondenbrokken.

Je hebt ook hondenvoer dat speciaal voor de barzoi bedoeld is. Hierbij is rekening gehouden met de behoeften van dit ras.

Bekijk hondenvoer barzoi

Lichaamsbeweging en gezondheid

Met dit ras haal je iets in huis had veel lichaamsbeweging nodig heeft. In het meest perfecte geval heb je een grote omheinde tuin. Hier kan de barsoi heel wat uurtjes doorbrengen en zijn energie kwijt. Je zult ook meerdere keren per dag de hond uit moeten laten. Ook langs de fiets mee laten rennen is prima. Let dan wel op de weersomstandigheden. Laat in hond nooit langs de fiets rennen wanneer het warmer dan 20 °C is of wanneer het vriest.

Tijdens wandelingen (of langs de fiets meerennen) moet je wel waakzaam zijn voor klein wild. Denk hierbij aan konijnen, vogeltjes of andere dieren. Wanneer de barsoi dit in het oog krijgt dan sleurt hij je makkelijk met zich mee.

Helaas is de Barzoi gevoelig voor heupdysplasie en maagtorsie. Het beste is dan ook om een pup te kopen waarvan de ouders zijn getest op HD. De kans op een maagtorsie kun je verkleinen misstaat door de hond driemaal per dag een kleine maaltijd te geven. Laat de hond na de maaltijd altijd even rusten.

Barsoi pup kopen

Net als bij veel andere rassen kun je een barsoi pup het beste bij een erkende fokker kopen. Ga niet zomaar af op nestjes die op marktplaats staan. Omdat het ras niet zo populair is zou het ook moeilijk zijn om een fokker te vinden. Soms moet je hiervoor zelfs naar het buitenland.

Een barsoi pup kopen? Voor een puppy betaal je tussen de € 800 en € 1500. Wil je een barzoi puppy met stamboom dan is het belangrijk om hier goed op te letten. Sommige stambomen zijn vervalst.

Schuiven naar boven