Baby tijger – schattig als huisdier?

Het jong van een tijger, dat ontwikkelt zich razendsnel. Natuurlijk is een schattige baby tijger onweerstaanbaar, maar bedenk dat hij later een gevaarlijk roofdier is. Hoe noem je een baby tijger, kun je hem als huisdier houden en waar kun je deze kopen? Alles over de ontwikkeling, groei en eventuele verzorging van jonge tijgers.

Hoe noem je een baby tijger?

Een mannelijke tijger heet gewoon een tijger, daar verandert niks aan. Een vrouwelijke tijger noem je een tijgerin. Hoe noem je een baby tijger? Dit wordt ook wel welp (welpje) genoemd. De benaming welp komt ook bij andere diersoorten voor. Zo heten de jongen van wilde honden en wolven, leeuwen, otters en beren ook welpen.

[do_widget id=custom_html-23]

Let op want een babytijger heet een welp, maar een babykat (huiskat) heet een kitten. Hier zit dus een duidelijk verschil in.

Ontwikkeling van jonge tijgers

De draagtijd van een tijger ligt tussen de 93 en 112 dagen. Dit is korter dan bij het luipaard en de Bengaalse tijger maar langer dan bij de huiskat. Tijgers krijgen per nest tussen de één en vier jongen, soms zijn dit er vijf en zelden zes.

Bij de geboorte weegt een baby tijger 750 – 1600 gram. Hoe groter het nest, hoe lichter de welpjes wegen. De jongen worden blind en doof geboren en zijn volledig afhankelijk van hun moeder. De ogen gaan tussen de 7e en de 14e dag open. De oren gaan op de 9e tot 11e dag open.

De eerste twee maanden worden ze dagelijks gezoogd. Met de leeftijd van ongeveer twee maanden beginnen ze met het eten van vast voedsel. Moedertijger neemt dit van de jacht mee. In totaal worden de jongen 3 tot 3,5 maanden gezoogd, hierna krijgen ze alleen nog vast voedsel.

Voor het eerst op jacht

De jachtvaardigheden oefenen baby tijgers door met elkaar te spelen. Hierbij besluipen en bespringen ze elkaar. Dit spelen is ontzettend belangrijk en maakt ze sterker en zelfverzekerder. Op een bepaald moment krijgen ze interesse voor alles wat beweegt. In het begin gaan ze achter insecten en kleine knaagdieren aan. Ook dit helpt bij het ontwikkelen van de jachtvaardigheden.

Wanneer een babytijger ongeveer 5 maanden oud is dan begint hij zelf te jagen. In het begin gaat dit nog niet zoals het zou moeten maar oefening baart kunst. Met 6 maanden heeft de jonge tijger al aardig wat vaardigheden ontwikkeld en kan vrijwel zelfstandig jagen.

Tijger als huisdier

De tijger als huisdier houden is in Nederland en veel andere landen verboden. Toch zijn er ook werelddelen waar tijgers als huisdier leven. Bijvoorbeeld in de VS, daar worden duizenden tijgers als huisdier gehouden. In maar liefst 10 Amerikaanse staten kun je probleemloos een vergunning aanvragen. In een aantal andere staten heb je helemaal geen vergunning nodig en kun je gewoon een tijger in huis nemen.

Kun je een tijger temmen? Een goede vraag want deze roofdieren zijn niet alleen groot en sterk maar ook nog eens gevaarlijk. Met de nodige aandacht en kennis is het wel mogelijk om een tijger te temmen. Dit lukt het makkelijkst wanneer je hier zo vroeg mogelijk mee begint, met een babytijger dus.

Tijgers kunnen goed tam worden. De keerzijde is dat ze net als andere dieren wel eens een slechte dag kunnen hebben. Omdat een tijger zo groot en sterk is kan hij in het meest ernstige geval een mens doden.

Een baby tijger kopen

Het is bijna niet te geloven maar een baby tijger kopen regel je gewoon via Marktplaats, Facebook of andere platformen. Je zal het niet direct tussen de standaard advertenties tegenkomen, vaak moet je evengoed zoeken. Via Facebook worden baby tijgers meestal via besloten groepen aangeboden. Op Telegram vind je ook een aantal van die verkoopgroepen, waar het meeste aanbod anoniem gebeurt.

Tijgerwelpen zijn vooral via handelaren te koop. Deze zijn niet altijd vanuit Nederland actief maar vaak vanuit het buitenland. Dit maakt het soms lastig om een baby tijger te kopen want je kunt hem niet zomaar met het vliegtuig over laten komen. Bovendien is het in onze westerse landen niet toegestaan om een tijger als huisdier te houden.

De prijs van een (jonge) tijger is niet goedkoop. Een tijger welp kost tussen de € 5000 en € 8000. Oudere tijgers zijn goedkoper en kosten tussen de € 3000 en€ 6000.

De huisvesting

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het in een aantal Amerikaanse staten toegestaan om een tijger als huisdier te houden. Hierbij moet rekening worden gehouden met de huisvesting. Een minimale huisvesting van 5 ha is in veel van deze Amerikaanse staten vereist. De kooi zelf mag natuurlijk kleiner zijn maar het dier moet dagelijks de ruimte hebben om binnen die 5 ha te bewegen.

Voor sommige Amerikanen is dit makkelijk te doen, maar Nederlanders hebben zelden grote lappen grond tot hun beschikking. 5 ha komt overheen met 50.000 m²! Oftewel een stuk grond van 250 m x 200 m.

Je kunt niet even naar de dierenarts met je tijger

Stel dat het je lukt om een babytijger te kopen en hem als huisdier te houden. Is het dier ziek dan kun je niet zomaar naar de plaatselijke dierenarts. Er zijn maar weinig dierenartsen die gespecialiseerd zijn in de gezondheid van wilde katten. De tarieven voor een dierenartsenbezoek kunnen oplopen tot wel € 2000 per bezoek of behandeling.

[do_widget id=custom_html-3]

Sta je ineens met een tijger bij de dierenarts in de praktijk, dan wordt direct opgemerkt dat je een illegaal huisdier hebt. De dierenarts kan dit melden waarna de tijger in beslag wordt genomen. Je bent niet alleen je dier kwijt, ook kun je een (forse) boete verwachten.

Totale kosten voor een tijger (als huisdier)

Wie een baby tijger als huisdier houdt moet er rekening mee houden dat het dier steeds groter wordt. Dit betekent ook meer voedsel inkopen. Dagelijks eet een tijger ongeveer 15 pond vers vlees. De totale kosten voor voeding komen uit op ongeveer € 650 per maand. Daarnaast moet je denken aan ontwormen, ontvlooien, inenting, inrichting en onderhoud van het verblijf en benodigdheden. Dit kost in totaal ongeveer € 200 per maand.

Een baby tijger kopen en onderhouden is dus ontzettend duur en hierdoor alleen voor de rijkeren weggelegd. Dit verklaart ook waarom je alleen maar rijke Amerikanen met een tijger als huisdier ziet.

Schuiven naar boven