Baby konijn – opvoeding en verzorging

Een jong konijn is hartstikke schattig en lief. Je kunt ze vanaf ongeveer zeven weken oud in huis nemen. Lees alles over de opvoeding en verzorging van het baby konijn. Maar ook de ontwikkeling van het babykonijn, vanaf de geboorte tot volwassen konijn.

Hoe noem je een baby konijn?

Voor elk diersoort is er een mannelijke en vrouwelijke benaming. Een mannetjeskonijn wordt een ram of een rammelaar genoemd. Een vrouwtje heet een voedster. Hoe noem je een baby konijn? Een jong konijntje noem je een lamprei. Soms wordt dit ook wel kitten genoemd, hoewel deze benaming ook voorkomt bij baby katten. Daarom ligt de voorkeur voor de benaming van een babykonijn bij lamprei.

[do_widget id=custom_html-37]

Soms wordt beweerd dat lamprei gelijk staat aan een vrouwelijk baby konijn, maar dit klopt niet. Zowel jonge mannetjes als vrouwtjes noem je een lamprei. Bij zeer jonge konijnen is het geslacht nog niet goed te zien, je kunt dan ook geen onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes maken.

Groei en ontwikkeling van babykonijntjes

De draagtijd van het konijn bedraagt 28-32 dagen. Vlak voor de geboorte maakt het moederkonijn een nest in het stro. Dit vult ze met warme wol dat ze uit de eigen vacht van de buik plukt. De jongen worden naakt en blind geboren. Ze liggen de gehele dag in de nest waarbij ze eenmaal per dag door de moeder gezoogd worden. Dit zogen duurt ook nog eens ontzettend kort. De kans dat je baby konijntjes bij hun moeder ziet drinken is dus zeer klein.

Na drie dagen begint de vacht van het baby konijn een beetje te groeien. De eerste donshaartjes zijn zichtbaar. Aan de huidskleur is te zien of het konijn later een donker of lichte vacht krijgt.

Een babykonijn van vijf dagen oud is al aardig in gewicht aangekomen, minimaal het dubbele van het geboortegewicht. Ook is deze goed gegroeid en beweeglijker. Wel slaapt het konijntje nog het grootste gedeelte van de dag.

Rond de 12e dag gaan de oogjes open. Wanneer de ogen na de 14e dag nog steeds niet open zijn dan is het nodig om hierin mee te helpen. Waarschijnlijk heeft het babykonijn een lichte oogontsteking opgelopen. Bij de dierenarts is speciale oog zelf verkrijgbaar.

Op de leeftijd van twee weken (14 dagen) zal het jonge konijntje af en toe het nest verlaten. Met drie weken oud zijn de jongen steeds vaker buiten het nest te vinden. Hierbij verkennen ze hun omgeving en spelen met elkaar.

Het einde van de zoogtijd

Een baby konijn van 6 weken oud heeft steeds minder moedermelk nodig. Hij knabbelt al op vast voedsel waaronder hooi of gras maar ook konijnen brokken. Met 8 weken oud worden de jongen niet meer gezoogd. Dit is ook de periode dat de konijntjes bij hun moeder weg kunnen. Meestal komen ze in een nieuw gezin terecht.

Baby konijntjes verzorgen

Hoe moet je baby konijntjes verzorgen? Zolang ze nog geen 4 weken oud zijn hoef je hier ook geen aandacht aan te besteden. Moederkonijn zorgt voor de juiste verzorging. Niet alleen met betrekking tot voeding, ook maakt ze de konijntjes elke dag schoon. Houd wel het opengaan van de oogjes in de gaten. Is dit op te 15e dag nog steeds niet het geval, vraag dan bij de dierenarts een antibacteriële oogzalf. Deze legt uit hoe de zalf te gebruiken.

Vanaf 4 weken starten baby konijntjes met het eten van vast voedsel. Je hoeft geen pap of iets anders te maken, de jongen eten gewoon met moeder mee. Zorg dat er voldoende hooi en vers drinkwater aanwezig is. Dit is voor de eerste tijd meer dan voldoende. Later zullen ze de brokjes proberen. Wees voorzichtig met het geven van koolsoorten, de darmen zijn nog erg gevoelig.

Melk voor jonge konijntjes

Soms gaat het mis en worden de jongen niet goed gezoogd. Dit gebeurt bij voedsters die voor het eerst moeder worden. Ook kan er onvoldoende melk aanwezig zijn, bijvoorbeeld wanneer het nest erg groot is. In dit geval moet je mogelijk gaan bijvoeren. Welke melk voor baby konijntjes gebruiken? Koop puppymelk of kittenmelk, dit sluit nog het dichtst op de moedermelk van het konijn aan.

Bekijk geschikte melk

Geef in ieder geval nooit koemelk, hier kunnen baby konijntjes niet lang op leven. In geval van nood, bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds laat plots moet bijvoeren, kun je eventueel koffiemelk geven. Hierna direct de juiste melk kopen.

Melk voer je met een klein spuitje (zonder naald). Doe dit heel voorzichtig. Wanneer het konijn plots teveel binnenkrijgt kan de melk in de longen schieten. Hierdoor stikt het konijn of loopt het een longontsteking op.

Onverwacht nestje konijnen

Het kan altijd gebeuren: een onverwacht nestje konijnen. Bijvoorbeeld omdat je meerdere konijnen bij elkaar hebt zitten en je weet niet of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Het komt ook voor dat je een konijn ergens koopt en deze blijkt zwanger te zijn. Wat te doen met kleine konijntjes? Het is belangrijk om een nest niet te verstoren. Ga het zeker niet verplaatsen!

Wel mag je af en toe kijken hoe het met de jonge konijntjes gaat. Hierbij is het belangrijk dat er geen mensengeur aan het nest blijft hangen. Smeer je handen met wat stro of zaagsel uit het hok in, bij voorkeur wanneer hier wat urine aanzit. Maak het nest voorzichtig open en controleer de babykonijntjes. Hierna het nest weer zorgvuldig afdekken.

[do_widget id=custom_html-8]

Jonge konijntjes wegdoen

Je mag jonge konijntjes tot 7 weken niet bij de moeder weghalen. Het best is om ze vanaf 8 weken naar een ander gezin te doen. Adverteer op sites zoals Marktplaats of Facebook, vaak krijg je de konijntjes wel kwijt. Je kunt de konijntjes ook aan een dierenwinkel verkopen.

Mocht echt niemand de konijntjes willen, vraag dan eens bij de kinderboerderij of er interesse in is. Als laatste kun je jonge konijntjes naar het dierenasiel brengen. Laat geen tamme konijnen in de natuur los, vaak overleven ze dit niet.

Baby konijntjes kopen? Op bovenstaande websites, in een dierenwinkel, bij de kinderboerderij of een dierenasiel vind je altijd wel jonge konijntjes te koop.

Schuiven naar boven