Baardagaam met verstopping: oorzaken en behandeling

Steeds meer mensen houden een baardagaam als huisdier. Het zijn leuke reptielen maar ze vragen wel om een goede verzorging. Soms krijgt de baardagaam een verstopping. Vaak heeft dit met verkeerde voeding te maken. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen maar ook om een juiste behandeling te starten.

Verstopping oftewel constipatie

Een verstopping wordt ook wel constipatie genoemd. Hierbij komt de ontlasting maar moeilijk uit het darmkanaal. Meestal merk je dat de baardagaam al een tijdje geen ontlasting heeft gehad, zichtbaar door het verblijf goed in de gaten te houden.

Wanneer dit probleem te lang aan blijft houden kan dit uiteindelijk tot de dood leiden. Voorkomen is beter dan genezen, daarom eerst wat over de mogelijke oorzaken.

Bekijk het aanbod vitaminen/mineralen voor reptielen

Alle oorzaken op een rij

Een baardagaam verstopping heeft verschillende oorzaken. Meestal heeft het met voeding te maken, maar ook de omgevingstemperatuur is van invloed. Daarnaast kan het om een vochttekort gaan.

Voeding

De meest voorkomende oorzaak van een verstopping zit hem in de voeding. Vaak komt het dier belangrijke vitaminen of mineralen tekort. Ook kan het dat hij te weinig vezels binnenkrijgt, waardoor de darmen niet voldoende werken.

Een uitgebalanceerde voeding is onmisbaar. Het dieet bestaat uit een mix van insecten (krekels, sprinkhanen en meelwormen), aangevuld met groenten en fruit. Sommige planten zijn niet zo goed voor de darmen of kunnen andere problemen veroorzaken. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het voeren van tomaten of peterselie.

Vocht

Via het eten van planten krijgt de baardagaam vocht binnen. Vaak is dit niet voldoende en zal hij in zijn natuurlijke leefomgeving uit een regenplas drinken of de druppels ochtenddauw oplikken. Dit kun je heel goed nabootsen door dagelijks het verblijf te besproeien, alsof er sprake is van een regenbui. Ook kun je een bakje water aanbieden.

Door een vochttekort kan er een verstopping ontstaan. Maar wees voorzichtig met stilstaand water, want hier vermeerderen bacteriën zich snel in. Beter kun je dan kiezen voor stromend water.

De bodembedekking

Een bodembedekking zal niet direct een verstopping veroorzaken. Maar veel baardagamen krijgen samen met de voeding ook wat van de bodembedekking binnen. Dat kan voor een opstopping in de darmen zorgen.

De temperatuur

Als laatste kan de temperatuur een grote rol spelen. Wanneer de omgeving te koud is dan kan dit tot verstopping leiden. Daarom is het zo belangrijk om de temperatuur in het verblijf goed op peil te houden en regelmatig te controleren.

Bekijk terrariumlampen (warmte)

Een verstopping bij de baardagaam herkennen

Het is niet altijd makkelijk om te ontdekken of de baardagaam een verstopping heeft. Meestal merk je op dat de ontlasting een stuk minder is. Dit geeft een goede indicatie en gelijk een reden om het verblijf dagelijks te checken.

Wanneer obstipatie of constipatie te lang duurt, gaat het dier moeilijker lopen. Het gebruikt de achterpoten nauwelijks en sleept zich met zijn voorpoten vooruit. Je zou dan kunnen denken aan een verlamming, maar kijk ook eens of er wel ontlasting in het verblijf ligt.

Bij een verstopping voelt het dier zich niet prettig. Als gevolg hiervan zal het ook minder gaan eten. Meestal is dit na 2-3 dagen duidelijk zichtbaar, maar sommige dieren weten het probleem langer te verbergen.

Zelf een behandeling starten

Gelukkig zijn er wat dingen die je kunt doen om de verstopping te verhelpen. Maak een badje van warm water en zet de baardagaam hier met het achterlijf in. Vervolgens de buik zachtjes masseren, in de richting van de cloaca (lichaamsopening). Meestal is dit voldoende om de stoelgang weer op gang te brengen. Maar let op wanneer het dier heftige reacties geeft, mogelijk heeft het dan pijn en is de verstopping ernstiger dan gedacht.

Probeer na het warm badje en de massage eerst of er ontlasting komt. Droog het dier af en zet hem terug in het verblijf. Wacht een uurtje en kijk of er iets komt.

Behandeling door de dierenarts

Wanneer bovenstaande niet helpt is het beter om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Deze zal vaak een klysma inbrengen, waardoor de vastzittende ontlasting naar buiten komt. Ook kan de dierenarts een laxeermiddel voorschrijven. Wanneer het dier erg ziek is wordt het lastig om hem dit te laten eten.

Zoek altijd naar een gespecialiseerde dierenarts, eentje die bekend is met exotische dieren. Het is niet verkeerd om vooraf naar de ervaringen te vragen. Je wil immers niet dat de baardagaam op een onjuiste wijze wordt behandeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven