Ataxie hond, een dronkenmansgang

Heb je al eens gehoord van ataxie bij honden? Dit wordt ook wel een dronkenmansgang genoemd. Hierbij heeft de hond moeite met het coördineren van bewegingen. Wanneer je een hond met ataxie ziet lopen dan lijkt het net alsof hij te diep in het glaasje heeft gekeken. De oorzaak ligt niet in alcoholgebruik maar in een ziekte van de kleine hersenen.

Cerebellaire ataxie

De ziekte cerebellaire ataxie komt niet alleen bij honden maar ook bij mensen voor. De oorzaak ligt altijd in de hersenen. Ataxie ontstaat vaak als gevolg van een hersenontsteking. Het kan ook het gevolg zijn van een hersentumor of ernstig schedel hersenletsel. Bijvoorbeeld na een ongeval.

[do_widget id=custom_html-2]

Soms is cerebellaire ataxie een vervelend gevolg van een glutenallergie. Het gaat hier om een auto-immuunziekte waarbij de dunne darm als gevolg van gluten beschadigd raakt.

Let op want naast de term cerebellaire ataxie kom je ook wel cerebellaire ataia tegen. In beide gevallen betekent dit hetzelfde.

Symptomen ataxie hond

Het is niet altijd direct duidelijk dat de hond aan ataxie leidt. Daarom is het ook goed om meer over de symptomen van ataxie bij de hond te lezen. Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen op een rij.

 • Problemen met het rechtop staan
 • Met wijd staande poten staan
 • Wankelend lopen
 • Knikken met het hoofd
 • Trillend lichaam
 • Struikelen
 • Vaak vallen

Wanneer de oorzaak in een degeneratieve hersenaandoening ligt (de hersenen gaan steeds vaker achteruit), zal ook de ataxie steeds ernstiger worden. De hond krijgt dan ook last van trillende oogleden, de poten niet meer goed op kunnen tillen en uiteindelijk niet meer op kunnen staan.

Bijkomende problemen zijn een oorontsteking, luchtwegaandoening, hartaandoening, tumor in de kop, hersenontsteking of een tekort aan calcium, kalium of thiamine. Sommige van deze honden kunnen zeer slecht tegen antibiotica.

Symptomen hersenafwijking hond

Omdat ataxie bij de hond voortkomt uit een hersenafwijking, is het ook wel handig om dit tijdig te herkennen. Daarom de symptomen van een hersenafwijking bij de hond overzichtelijk in een lijstje:

 • De staart afwijkend dragen
 • Onzeker of angstig gedrag
 • Overdreven waakzaam
 • Zeer gericht op voedsel
 • Onverklaarbare agressie
 • Moeite met rennen, wendingen en springen

Een pup met een hersenafwijking kan zeker dingen aanleren en gehoorzaam zijn. Wat wel opvalt is dat het gedrag steeds vaker onvoorspelbaar is. Zo kan de jonge hond uit het niets agressie vertonen en plots weer vriendelijk zijn. Let op want een van de symptomen van een hersenafwijking bij honden is dat ze moeilijk wakker te krijgen zijn. Tijdens de slaap zal de hond ook opvallend veel bewegen.

Opvoeding pup? Bekijk deze boeken

Friedreich ataxie

Naast cerebellaire ataxie heb je ook nog Friedreich ataxie. Het gaat hier om een erfelijke aandoening die soms ook bij honden voorkomt. Een kenmerk is dat het lopen en het bewaren van het evenwicht steeds moeizamer gaat. Ook stilstaan of springen zal met de tijd achteruitgaan. Friedreich ataxie is zeldzaam en wordt bij honden nauwelijks gezien. Bij mensen komt het iets vaker voor.

Ataxie test hond

De hond loopt dronken of je hebt het vermoeden dat er iets aan de hand is. Je kunt dan een speciale ataxie test bij de hond uit laten voeren. Dit wordt gedaan middels een DNA-test. De ataxie test kun je via de dierenarts uit laten voeren. Bij sommige rassen is het voor de aanvraag van een stamboom zelfs verplicht om op ataxie te testen.

Meestal is de uitslag binnen 10 dagen bekend. De kosten voor een ataxia test bedragen tussen de € 75 en € 85.

Behandeling ataxie bij de hond

Het probleem met ataxie is dat het een erfelijke ziekte is. Wanneer elke ouder een gemuteerd gen doorgeeft dan zal de ziekte zich bij de pup in veel gevallen ontwikkelen. Helaas is de ziekte niet te genezen. Toch vindt er wel behandeling van ataxie plaats. Het gaat hier echter om zeer intensieve en kostbare behandelingen waarbij de hond middels fysiotherapie geholpen wordt.

Sommige symptomen van ataxie kunnen middels medicijnen behandeld worden. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een thiaminetekort, een luchtwegaandoening of ontsteking van de hersenen. Honden met ataxie hebben vaak ook een laag niveau calcium, glucose of kalium. Ook dit kan middels medicatie aangepakt worden.

Bedenk goed dat ataxie bij de hond niet te genezen is. De hond kan er uiteindelijk zoveel last van krijgen dat het beter is om het dier in te laten slapen.

Prognose van de ziekte

Heeft je hond ataxie dan wil je natuurlijk weten wat de prognose is. Hoe de ziekte zich vordert varieert van hond tot hond. Bij sommige honden gaat het snel weg bij het dier binnen 1 jaar niet meer op kan staan.

Meestal treden de eerste symptomen tussen het derde en vijfde levensjaar op. Toch kan het gebeuren dat een puppy er al last van heeft. Hoe vroeger de ziekte zich uit, hoe slechter de prognose is.

[do_widget id=custom_html-50]

De meeste honden met ataxie zullen op een leeftijd van 7-9 jaar niet meer goed kunnen functioneren. Rond deze periode is het ook goed om te bekijken wat het beste voor de hond is. Keuzes moeten altijd in het belang van de hond worden gemaakt.

Ataxia bij de hond voorkomen

Heeft de hond eenmaal ataxia of ataxie dan kun je hier weinig tegen doen. Het is dan afwachten hoe de ziekte gaat verlopen. Wel kun je ataxie voorkomen door niet met aangedane dieren te fokken. Bij sommige rassen is het ontzettend belangrijk om vooraf op de aanwezigheid van het gen te testen.

Dit gebeurt onder andere bij de American Staffordshire Terriër en de Jack Russell. Van deze rassen is bekend dat ze vaker te maken krijgen met ataxie.

Schuiven naar boven