Aquarium achterwand

Een aquarium achterwand nodig? Hier vind je verschillende achterwanden, geschikt voor het grote tot kleine aquarium. Een achterwand zorgt ervoor dat je de achterliggende muur of ruimte niet. Zo maak je het aquarium helemaal af. Uiteraard is een aquariumachterwand makkelijk te plaatsen en ook nog eens betaalbaar. Ontdek de beste achterwanden.

Achterwand in of achter het aquarium

Kijk je naar een aquarium achterwand, dan zijn er twee mogelijkheden. Je hebt de achterwand poster of het folie dat je aan de achterzijde van het aquarium bevestigt. Aan de buitenkant dus. Dit doe je met een speciale lijm, maar je hebt ook zelfklevend folie. Voordeel is dat je niks in het aquarium hoeft te bevestigen, hierdoor kan het ook niet vies worden. Er zijn hele mooie 3D achterwanden voor het aquarium verkrijgbaar. Hiermee creëer je een natuurlijke, tropische of speciale uitstraling.

Je hebt ook de aquarium achterwand die je in de bak zelf plaatst. Het gaat hier dan in veel gevallen om een reliëf achterwand, bestaande uit natuurlijk materiaal. Voordeel is dat de inrichting van het aquarium er zeer natuurgetrouw uitziet. Aan de andere kant moet je deze achterwand wel regelmatig schoonmaken, er vormen zich makkelijk algen op.

Aquarium achterwand plaatsen

Aan jou de keuze, je kunt bijvoorbeeld voor een achterwand van het merk Juwel gaan. Dit is een bekend merk op het gebied van aquaria. Daarnaast is er de achterwand poster die je bijvoorbeeld bij Hornbach koopt, een dierenspeciaalzaak of gewoon online. Decoratie bestel je bij voorkeur online, zo heb je altijd een ruime keuze. Bovendien kun je makkelijker prijzen vergelijken, ook niet onbelangrijk.

Een achterwand plaatsen, hoe moet dat? Wanneer je een achterwand in het aquarium zelf plaatst dan zul je deze altijd goed vast moeten maken. De enige optie is kitten, waardoor deze niet van de achterwand loskomt. Wacht minimaal 12-24 uur voordat de kit is uitgehard, dan pas kun je het aquarium vullen. Een achterwand plaatsen in de vorm van folie of een poster, dat doe je aan de buitenkant. In veel gevallen krijg je er lijm bij of is de poster zelfklevend. Indien het niet zichtbaar is kun je ook gewoon wat plakband gebruiken.

De afmeting van de aquarium achterwand

Let bij aanschaf goed op de afmeting van de aquarium achterwand. Ze worden verkocht in verschillende maten, bijvoorbeeld een achterwand van 150×60 of 150×50. Koop je een te kleine achterwand dan ziet dit niet mooi uit. Een te grote achterwand is een minder groot probleem, deze kun je namelijk bijknippen of bijsnijden.

Zelf een achterwand maken? Een aquarium poster is niet te evenaren, de afbeeldingen zijn prachtig. Wil je zelf een aquarium achterwand maken dan kom je bij materiaal uit dat je in de bak zelf plaatst. Dit noem je ook wel een 3D achterwand. Vaak wordt dit met een combinatie van piepschuimplaten, epoxyhars en speciale lijm gemaakt, waarna alles met veilige acrylverf wordt afgewerkt. Je bent op zich goedkoper uit maar het kost ontzettend veel tijd. Bovendien is het resultaat niet altijd zoals gewenst. Daarom kun je beter een kant-en-klaar aquarium achterwand kopen.

Schuiven naar boven