Beste anti blafband – hulpmiddel in de opvoeding van de hond

Woef waf… Een enkele keer blaffen kunnen de buren nog wel hebben. Maar wanneer het geblaf aan blijft houden dan wordt het pas echt hinderlijk. Niet alleen voor de buren maar waarschijnlijk ook voor jezelf. Honden blaffen niet zomaar, hier hebben ze verschillende redenen voor. Wat die reden ook is, je wil het dier leren om wat stiller te zijn. Ik ging op zoek naar het beste anti blaf apparaat.

Geen apparaat met stroomstoten

Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van een anti blafband met stroomstoten. Mijn ex-partner heeft deze nog voor zijn Mechelse herder gebruikt. Ik vond het hartstikke zielig, want het dier kreeg vreselijke schokjes toegediend. Uiteindelijk was de hond gewoon bang, en dat is iets dat je moet zien te voorkomen.

Ik nam mij voor om een hond nooit op deze manier het blaffen af te leren. Gelukkig is het stroomapparaat tegenwoordig verboden. Wie dit toch gebruikt kan een flinke boete verwachten, of inbeslagname van de hond. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven om het hinderlijke blaffen een halt toe te roepen.

Anti blafband met piepjes

Veel honden laten zich makkelijk afleiden. Een anti blafband met piepje is dan ook een goede manier om ongewenst blaffen tegen te gaan. Het werkt niet met elektrische schokken en is dus diervriendelijk en legaal.

De halsband is voorzien van een hooggevoelige sensor. Wanneer de hond blaft dan is er een piepje hoorbaar. Wanneer het dier meer dan twee keer blaft dan wordt het trilsysteem geactiveerd. Dit leidt de hond af en brengt hem misschien wel in verwarring. Uiteindelijk gaat de hond dit linken aan zijn geblaf, en begrijpt dat dit niet gewenst is.

Je favoriete huisdier wordt op deze manier automatisch getraind, zonder dat het angst of stress ontwikkelt. Deze trainingshalsband is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Sommige modellen beschikken over meerdere trainingsmodules, anderen hebben beperkte functionaliteiten. Toch werken ze allemaal, dus het is meer dan de moeite waard.

Halsband met piepjes – bekijk de voorraad

Een halsband met afstandsbediening

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de hond helemaal nooit meer blaft. Wanneer ongewensten zich op je terrein bevinden dan is het best wel praktisch dat het dier je waarschuwt. Bovendien schrikt dit criminelen af.

Wil je zelf in de hand houden wanneer de hond wel of niet blaft? Ga dan voor een anti blafband met afstandsbediening. Deze heeft een bereik van 500 m waarbij je dus op afstand controle over het geblaf houdt. Niet alleen zeer geschikt om het blaffen onder controle te houden, maar ook om het gedrag aan te sturen. Bijvoorbeeld wanneer de hond niet mag graven, moet stoppen met jagen of om hem te corrigeren wanneer hij iets kapot maakt.

Deze trainingshalsband werkt effectief, en kan in combinatie met je stem (commando’s) worden toegepast. Hij is verkrijgbaar vanaf € 40.

Bekijk halsband met afstandsbediening

Het anti blafapparaat met citronella

Dit apparaatje heeft een twijfelachtige werking. Toch wordt het veel verkocht, maar wel met uiteenlopende ervaringen. Persoonlijk zou ik het anti-blafapparaat met citronella niet aan willen bevelen. Zodra je trouwe viervoeter blaft dan sprayt de halsband een beetje citronella, of een andere geurstof. Dit zou de hond bewust moeten maken van zijn gedrag.

Stel nu dat je een paar dagen later gezellig op je terras zit en een citronellakaarsje aansteekt. Je ziet de hond plots angstig wegduiken, zonder te weten waarom dit is. Heb je er al eens over nagedacht dat het dier de geur herkent en denkt dat het ongewenst gedrag vertoont?

Volgens mij is dit niet de beste methode om honden te trainen. Ze hebben een zeer gevoelige neus en kunnen geuren van ver oppikken en ook onthouden. Maak liever geen misbruik van het sterke reukvermogen maar train hem op een andere manier.

Conclusie beste anti blafband voor honden

Omdat een stroomstoot antiblafband verboden is, en dat is maar goed ook, zul je gebruik moeten maken van een van de alternatieven. De standaard halsband met piepje is de beste keuze, gevolgd door die met afstandsbediening. De citronella halsband is niet aan te raden.

Zie je het niet zitten om gebruik te maken van een anti blafapparaat, dan kun je ook gebruik maken van wat huismiddeltjes. Vul een plantenspuit en richt deze op de hond zodra hij ongewenst begint te blaffen. Je moet er dan wel continu bijblijven, je hebt er geen controle over wanneer je van huis bent. Bovendien vinden sommige honden de waterstraal alleen maar leuk.

Het blaffen afleren kan ook door voor afleiding te zorgen. Haal de prikkel weg door hem een commando te geven, bijvoorbeeld zitten of liggen, hier komen of een pootje geven. Maar let op dat je hem niet telkens aandacht geeft wanneer hij blaft, want zo vergroot je het probleem alleen maar. Bij aanhoudend geblaf is het misschien zinvol om een hondengedragsdeskundige in te schakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven