Anti blaf apparaat, mag dat wel?

Een anti blaf apparaat (blafband) is bedoeld om het overmatig blaffen van de hond af te leren. De elektronische halsband voor honden is vanaf 2020 verboden. Alternatieven zijn er nog voldoende, bijvoorbeeld het anti blaf apparaat dat een geur vrijgeeft of trillingen doorgeeft. Dit zijn diervriendelijke antiblafbanden.

Verbod op elektronische blafbanden

De ouderwetse elektronische blafband is sinds 2020 niet meer toegestaan. Zelfs gekwalificeerde hondentrainers mogen deze halsband niet meer gebruiken. Het elektronisch anti blafapparaat werkt namelijk middels stroomstoeltjes. Zodra de hond blaft worden er stroomstootje toegediend.

Je kunt je voorstellen dat honden hierdoor angstig worden. Bovendien is het toedienen van stroomstootjes niet erg diervriendelijk. Een goede hondentrainers kan het dier ook op een andere manier africhten. Hier zijn geen harde middelen als de anti blafhalsband met stroomstoten voor nodig.

Vibrerende blafbeheersing

Een goed alternatief voor het omstreden anti blaf apparaat is de vibrerende blaband. Zodra de hond blaft wordt er een veilige trilling oftewel vibratie vanuit de halsband doorgegeven. Hierdoor raakt de hond afgeleid en stopt met blaffen. Na verloop van tijd zal de hond een stuk minder blaffen.

Voordeel van dit anti blaf apparaat is dat het absoluut diervriendelijk is. Je kunt je hond op de juiste manier en direct corrigeren. Er zijn ook modellen met afstandsbediening verkrijgbaar. Dit is zeer praktisch, zo kun je namelijk zelf bepalen wanneer de hond gecorrigeerd moet worden.

Net als bij de blafband met stroomstootjes kan de hond ook aan het vibrerend model gewerkt raken. Daarom is het belangrijk om dit anti blaf apparaat niet te vaak toe te passen.

Bekijk vibrerende anti blafband

Gelukkig zijn deze anti blaf apparaten niet zo heel duur. Vanaf € 19,95 heb je al een goed model. De betere apparaten kosten rond de € 50.

Anti blafband citronella

Lange tijd was de anti blafband met citronella erg populair. Ook deze halsband werkt op basis van het blaffen van de hond. Wanneer het dier blaft komt er een kleine hoeveelheid citronella vrij. Dit is een geur die prikkelend is in de neus van de hond. Hierdoor stopt het dier met blaffen.

Probleem met de anti blafband met citronella spray is dat deze in het verleden voor wat problemen heeft gezorgd. De citronella spray kwam in de ogen of rechtstreeks in de neus van het dier terecht. Bovendien reageren sommige honden allergisch op het middel. Hierdoor is deze anti blafband niet meer zo populair als vroeger.

Naar anti blafband citronella

Opvallend is dat dit anti blafapparaat duurder is dan de vibrerende versie. Terwijl niet gezegd is dat deze een betere werking heeft. Het is ook een kwestie van uitproberen wat het beste bij je hond werkt. Sommige honden zijn zo koppig, dan moet je afwisselen tussen de vibrerende blafbeheersing en de blafband met citronella.

Anti blafband met geluid

Nog een alternatief is het anti blaf apparaat met geluid. Wanneer de hond blaft dan produceert de halsband een hoge pieptoon. Mensen horen hoge frequenties niet, honden kunnen dit wel waarnemen. De hoge toon leidt de hond van het blaffen af. Ook kan de pieptoon vervelen heeft zijn voor het dier, waardoor hij stopt met blaffen.

Heb je meerdere huisdieren, bedenk dan dat deze de hogere pieptoon ook kunnen horen. Telkens wanneer de hond blaft hoort niet alleen de hond zelf een hogere pieptoon, ook andere huisdieren hebben hier last van. Uiteindelijk gaan ze het blaffen van de hond aan die vervelende pieptoon koppelen. Een blaffende hond levert uiteindelijk stress voor andere huisdieren op.

Blafband met stroom kopen: dit moet je weten

Ondanks het verbod op de blafband met stroom is deze nog gewoon verkrijgbaar. Weliswaar niet in Nederland maar hij wordt vanuit het buitenland geïmporteerd. Daarnaast zijn er ook enkele Nederlandse webshops die dit anti blaf apparaat nog steeds verkopen.

Hoe werkt de blafband met stroom? De eerste blaf wordt altijd genegeerd. Bij de volgende (tweede) blaf klinkt er een geluid. Wanneer de hond door blijft blaffen dan volgt er een stroomstoot.

Koop je een blafband met stroom? Het kopen hiervan is niet direct verboden. Wel het gebruik hiervan. Boetes kunnen oplopen tot wel € 20.000. In de praktijk worden deze boetes weinig uitgedeeld. Dit komt omdat veel mensen ze binnen de privésfeer gebruiken, dit kan niet gecontroleerd worden.

Uit onderzoek is gebleken dat de anti blafband met stroom niet direct schadelijk is voor de hond, maar het levert wel veel stress op. Bovendien ervaren veel honden pijn bij het gebruik van deze elektrische anti blafband.

Let op met vergelijkingssites

Er zijn ontzettend veel vergelijkingssites, hierbij worden producten met elkaar vergeleken. Op veel van deze websites wordt het anti blafapparaat met stroom aangeprezen. Niet omdat dit zo diervriendelijk is maar omdat de website hiervoor betaald wordt. Wees dus voorzichtig wanneer je op een vergelijkingssite zoiets tegenkomt.

De website Adviesjagers zegt dat de blafband met stroom geschikt is voor grote en sterke honden, maar alleen wanneer andere alternatieven niet werken. Ga niet op dit advies in, het anti blaf apparaat met stroom is absoluut verboden!

Over de andere anti blafbanden

De vraag is of de andere anti blaf apparaten zijn toegestaan. Ja, in 2021 zijn deze alternatieven gewoon legaal. Je kunt dus gebruik maken van een anti blaf apparaat dat volgens deze methode werkt:

  • Geluid
  • Vibratie
  • Citronella spray

Gebruik dit soort halsbanden de eerste periode onder toezicht. Zo kun je kijken of de halsband goed werkt en hoe de hond hierop reageert. Controleer de werking regelmatig. Een oplaadbare anti blafband is aan te raden, dit is veiliger dan een met losse batterijen. De meeste modellen zijn gewoon oplaadbaar.

Schuiven naar boven