Amerikaanse rivierkreeft vangen – een val maken

De Amerikaanse rivierkreeft wordt sinds 1985 in Nederlandse wateren waargenomen. Hij is een delicatesse maar tegelijkertijd ook een plaag. De Amerikaanse rivierkreeft vangen is niet zo moeilijk. Wel heb je hier een visvergunning voor nodig. Ontdek hoe je rivierkreeft kunt vangen met aas of een kreeftenval maakt.

[do_widget id=custom_html-63]

Over de Amerikaanse rivierkreeft

De benaming Amerikaanse rivierkreeft wordt voor meerdere soorten van het geslacht Procambarus gebruikt. Meestal wordt met deze benaming de rode rivierkreeft bedoeld. Deze soort leeft oorspronkelijk in Zuid-Amerika. Door de invoer van deze kreeft komt hij ook als exoot in Oost-Azië, Afrika en Europa voor.

Sinds 1985 leeft de Amerikaanse rivierkreeft in Nederlandse wateren. Je komt hem voornamelijk in de wateren van de Randstad tegen. Vooral in de gemeente Gooise meren wordt deze kreeft het meest waargenomen. Verder in Breda, Den Bosch en Tilburg.

Een delicatesse

Je kunt de rode rivierkreeft oftewel Amerikaanse rivierkreeft gewoon eten. In de VS en Zweden is dit een geliefde delicatesse. Doordat deze kreeften soort in Nederland voorkomt is het heel makkelijk om aan deze delicatesse te komen. Toch is het belangrijk om te vermelden dat je niet zomaar de Amerikaanse rivierkreeft mag vangen. Je hebt hier een vergunning voor nodig.

Overlast in Nederlandse wateren

Aan de ene kant is deze kreeft een delicatesse, aan de andere kant veroorzaakt hij veel overlast. Het dier vormt een bedreiging voor andere waterdieren en planten. Bovendien richt de kreeft schade aan de oevers aan. Naar schatting lopen er honderdduizenden Amerikaanse rivierkreeften in Nederland rond. Je vindt ze vooral in stilstaand of langzaam stromend water. Hierbij kun je denken aan sloten en grachten.

Doordat deze soort zo vraatzuchtig is zal de sloot of gracht vroeg of laat leeg zijn. Door voedseltekort kruipt de Amerikaanse rivierkreeft uit het water en wandelt in sommige gebieden zelfs over straat.

Amerikaanse rivierkreeft vangen

Wat heb je nodig om de Amerikaanse rivierkreeft te vangen? Allereerst een vergunning. Ondanks dat deze diersoort als een plaag wordt gezien mag niet iedereen hem zomaar vangen. Je hebt een visvergunning nodig. Beroepsvissers hebben altijd een vergunning. Ben je hobbyvisser dan hangt het ervan af of je deze vergunning krijgt. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen zonder vergunning Amerikaanse rivierkreeften vangen.

Het tweede wat je nodig hebt is een fuik of net. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van korven of vallen. Het probleem hiermee is dat er sneller gevechten tussen de kreeften ontstaan. Hierdoor beschadigen de dieren elkaar waardoor er slechts één overleeft.

Door te vissen met fuiken of speciale korven ontstaat er bijvangst. Vaak bestaat dit uit amfibieën, alen en vissen.

Naar visspullen

Kreeftenval maken

Een val maken voor de Amerikaanse rivierkreeft kan iedereen. Je hebt hier de volgende dingen voor nodig:

 • Kippengaas met een minimale maaswijdte van 1,5 centimeter
 • Binddraad
 • Touw
 • Tie wraps

Al deze dingen kun je bij de doe-het-zelfzaak maar ook bij de Boerenbond/Welkoop krijgen. Daarnaast kun je deze zaken ook online bestellen.

 1. Neem twee stukken kippengaas met een afmeting van 65 x 50 cm
 2. Maak van één stukje een cilinder en bevestig de uiteinden middels tie wraps aan elkaar
 3. Van het ander stuk kippengaas maak je twee trechtervormen
 4. Buig de trechters dusdanig dat het breedste gedeelte dezelfde afmeting als het uiteinde van de cilinder heeft
 5. Het smalle uiteinde van de trechter heeft een diameter van ongeveer 12 cm
 6. Bevestig de trechters aan elk uiteinde van de cilinder waarbij het smalste gedeelte van de trechter naar binnen wijst
 7. Bevestig alles met tie-raps goed aan elkaar
 8. In het midden van de cilinder knip je een deurtje uit het gaas
 9. Sluit het deurtje met tie-raps of touw
 10. Gebruik het binddraad om een handvat aan de val te maken
 11. Bevestig een stuk touw aan de val om hem weg te werpen of in te halen

Op de afbeelding hierboven zie je hoe de kreeftenval eruit moet komen te zien. Dit kun je dus volledig van kippengaas maken, zo eenvoudig is het.

Gebruik maken van aas

Met de kreeftenval kun je je Amerikaanse rivierkreeft vangen. Het is natuurlijk niet zo dat het dier vanzelf in de val loopt, hier heb je aas voor nodig. Plaats stukjes worst in de val. Zorg dat deze stukjes groot genoeg zijn zodat ze niet door het gaas verdwijnen.

Kleine dieren die in de val terechtkomen kunnen vaak via de grote maaswijdte weer ontsnappen. Grotere vissen, amfibieën en rivierkreeften kunnen niet zomaar uit de val. Bijvangst moet je bij voorkeur weer loslaten, vooral wanneer het om beschermde soorten gaat. Het is belangrijk om de val dagelijks te controleren.

Met een hengel op rivierkreeft vissen

Sinds enige tijd is het toegestaan om met een hengel of rivierkreeften te vissen. Dit mag wanneer je in het bezit bent van een visvergunning. Let wel op dat je voor de Amerikaanse rivierkreeft of de rode rivierkreeft gaat. De Europese rivierkreeft mag je niet met een hengel vangen.

Wil je de Amerikaanse rivierkreeft vangen middels een hengel, bevestig dan een stukje worst aan een lijn of stok. De rivierkreeft zal dit vastgrijpen waarna je de lijn binnen kunt halen. Zorg dat het stukje worst stevig vastzit, anders is je vangst al weg voordat je hem op het droge hebt.

Amerikaanse rivierkreeft niet teruggooien

Onder hobbyvissers of sportvissers is het normaal om hun vangst terug te gooien. Doe dit niet wanneer je de Amerikaanse rivierkreeft hebt gevangen. Er zijn er teveel van in Nederland, daarom is de vangst ook ontzettend belangrijk. Gooi deze kreeft bij voorkeur niet terug. Wil je dit wel, gooi hem dan in dezelfde sloot of gracht waar je hem gevangen hebt. Nooit in een ander riviertje of water.

Rivierkreeft als huisdier

Vind je rivierkreeft niet lekker, dan kun je hem ook als huisdier houden. De Amerikaanse rivierkreeft heeft niet veel nodig. Kies voor een ruime aquariumbak die je sober inricht. Je hebt geen aquariumverwarming nodig, de Amerikaanse rivierkreeft doet het goed in koud water. Kies wel voor een goede filterpomp. Richt het aquarium met wat grote stenen en plantjes in.

Bekijk aqauriumbakken

Houd er rekening mee dat rivierkreeftjes het water snel vervuilen, hierdoor moet je dit wekelijks verversen. Geef de dieren dagelijks garnalenkorrels of kreeftenkorrels te eten.

Schuiven naar boven