Amerikaanse Cocker Spaniël: karakter, opvoeding en verzorging

Ken je de Amerikaanse Cocker Spaniël al? Een vrolijke gezinsbond die qua uiterlijk wat op de Engelse variant lijkt. Wat maakt het verschil tussen de Amerikaanse cocker spaniël en de populaire en meest bekende Engelse cocker spaniël? Is het alleen het uiterlijk? Of het karakter? De Amerikaanse cocker mag dan wat minder populair zijn, maar als je deze hond eenmaal kent dan ben je er verkocht.

Amerikaanse cocker

De Amerikaanse cocker, een jachthond die vaak wordt verward met de Engelse cocker. Deze laatste kom je wat vaker op straat tegen. Qua uiterlijk verschillen ze toch wel wat van elkaar. De Amerikaanse cocker is vooral gefokt op zijn uiterlijk, die duidelijk verschilt met zijn Engelse broer.

[do_widget id=custom_html-44]

Uiterlijk van de Amerikaanse Cocker spaniël

De Amerikaanse cocker is een kleine jachthond met een stevige bouw. Ondanks het kleinere formaat heeft dit ras wel goed gespierde benen. Dit zorgt voor een mooie snelheid en uithoudingsvermogen. De schedel is gewelfd en de kaken mogen niet uitsteken. De ogen zijn mooi rond maar lijken door de oogranden amandelvormig.

De oren van de Amerikaanse Cocker zijn lobvormig en hebben een goede bevedering. Er hangt dus flink wat haar aan. De vacht is lang en voelt zijdeachtig aan. Bij voorkeur zit er ook veel vacht aan de Amerikaanse cocker. Er komen verschillende kleuren voor, waarbij blond en zwart het meest gezien is. Maar ook tankleurig of bont, bruin of iedere andere effen kleur komt voor. De schofthoogte bedraagt 35 tot 38 cm en het gewicht ligt tussen de 10 en 12.5 kilo.

Ontwikkeling (geschiedenis)

De Amerikaanse cocker is verwant aan de Engelse cocker spaniël. Het is dan ook niet zo vreemd dat deze twee zo sterk op elkaar lijken. De Amerikaanse cockerspaniëls hebben een geschiedenis die waarschijnlijk nog verder terug gaat dan de Amerikaanse geschiedenis zelf. De geschiedenis van de Engelse cocker gaat nog 400 jaar verder terug.

Amerikaanse cocker spaniëls werden in Amerika gefokt op hun uiterlijk, grootte, lichaamsbouw, hoofd etc. later veranderden dit uiterlijk steeds meer ten opzichte van de Engelse Cockerspaniël. In de jaren ’40 werden de twee rassen apart erkend. Hiermee is de Amerikaanse cocker spaniël het kleinste lid van de sportieve spaniël familie.

Amerikaanse Cocker en gecoupeerde staart

Is dit een echte gezinsbond? Ja hoor, maar de Amerikaanse Cocker spaniël is ook zeer geschikt als jachthond. Vroeger werd dit ras namelijk veel voor de jacht ingezet. De lange staart van deze hond kon makkelijk in het dichte struikgewas beschadigen. Daarom werd de staart bijna altijd gecoupeerd.

Later werd de gecoupeerde staart als modebeeld gezien. Sinds 1 september 2001 is het in Nederland verboden om de staart bij een hond te couperen. Vandaar dat er steeds meer cockers met lange staart te zien zijn. Kom je nog een Amerikaanse Cocker met een korte staart tegen, dan is het een hond van vóór 2001, of de staart is ergens gecoupeerd waar dit wel nog is toegestaan.

Het karakter van de Amerikaanse Cocker spaniël

De Amerikaanse Cocker is een vrolijke hond. Zijn lange staart kwispelt bijna de hele dag vrolijk op en neer. Het is dan ook vooral een enthousiaste hond. Hoewel hij nog steeds wordt ingezet bij de jacht, voelt de Amerikaanse cocker spaniël zich toch meer thuis binnen het gezin. Hij is ook nog eens zeer intelligent.

Het is belangrijk om de hond met zachte hand op te voeden. Hij is namelijk erg gevoelig voor stemmen maar ook voor stemmingen in huis. Gelukkig is de Amerikaanse Cocker een zeer sociale hond. Hij kan dan ook prima opschieten met andere honden en huisdieren. Let wel op met kleine huisdieren als konijnen, hamsters, ratten etc., het blijven toch jachthonden.

[do_widget id=custom_html-9]

Kan de Amerikaanse cocker samen met kinderen? Ja, dit ras dat alles met zich doen. Kijk wel goed uit met al te ruwe kinderhandjes. De meeste cockers zijn dol op apporteren en zwemmen.

Verzorging van dit ras

De Amerikaanse Cocker spaniël kenmerkt zich door een lange vacht. Hierdoor heeft dit ras meer vachtverzorging nodig dan de Engelse Cocker. Zijn vacht raakt al snel in de klit, een dagelijkse borstel/kambeurt is dan ook aan te raden. Om de vacht rastypisch te houden zal je deze hond om de 4-8 weken moeten laten trimmen. Het is verstandig om dit bij een ervaren trimsalon te laten doen.

Omdat de oren hangen en veel haar bevatten ontstaat hier makkelijk een oorontsteking. Daarom moet je de oren maandelijks nakijken. Kijk er niet van op wanneer de Amerikaanse Cocker regelmatig een oorontsteking heeft. De dierenarts geeft hier een speciale zalf voor mee.

Maak de oren regelmatig schoon. Dit doe je met een speciale oorreiniger voor honden. Zo voorkom je dat de Amerikaanse Cocker telkens weer opnieuw een oorontsteking krijgt. Dit is namelijk schadelijk en kan uiteindelijk tot doofheid leiden.

Bekijk oorreiniger hond

Amerikaanse Cocker pups, waar koop je die?

De Amerikaanse Cocker spaniël is niet een heel populair ras. Daarom is het lastig om aan Amerikaanse Cocker pups te komen. Gelukkig zijn er wel een paar goede fokkers in Nederland en België te vinden. Koop niet zomaar Amerikaanse Cocker pups van Marktplaats of andere websites. De kans is groot dat deze pups geen stamboom hebben of niet gezond zijn.

De meeste fokkers werken met een wachtlijst. Sta je eenmaal op de wachtlijst dan duurt het een half jaar tot wel twee jaar voordat er een Amerikaanse Cocker pup beschikbaar is. Daarom kan het interessant zijn om je bij meerdere fokkers aan te melden. Opvallend is dat de meeste Amerikaanse Cocker spaniël fokkers in België zitten, in Nederland vind je minder fokkers.

Amerikaanse Cocker pups met stamboom kosten tussen de € 600 en € 1300. De prijzen variëren dus. Wees er zeker van dat de stamboom klopt en dat de pup alle inentingen en zijn ontwormingen heeft gehad.

Schuiven naar boven