Afghaanse windhond – karakter, snelheid en nog veel meer

Wanneer je een Afghaanse windhond over straat ziet lopen moet je gewoon even stilstaan en ernaar kijken. Wat is hij trots en elegant! Dit sierlijke wezen was de lieveling van Noah. Die hem op zijn Ark meenam. Is de Afghaanse windhond iets voor jou? Lees meer over zijn karakter, zijn snelheid en andere dingen.

Over de Afghaanse windhond

De Afghaanse Windhond is een jachthond oftewel zichthond. Dit ras heeft veel beweging nodig maar ook de vachtverzorging vraagt aardig wat aandacht. Wat uiterlijk betreft is het echt een trotse hond.

[do_widget id=custom_html-16]

De Afghaanse windhond is een vriendelijke en attente hond. Hiermee past hij prima in een gezin met oudere kinderen. Maar let op, want je moet dan wel de juiste verzorging geven. Gebeurt dit niet dan ontstaan er één of meerdere problemen. De kans is dan ook aanwezig dat de hond later naar een ander gezin moet. Daarom lees je hieronder alles over de Afghaanse windhond.

Geschiedenis van dit hondenras

De herkomst van de Afghaanse windhond is, zoals de naam al doet vermoeden, Afghanistan. Een islamitisch land waar honden niet vaak als huisdier gehouden worden, toch komt de Afghaanse windhond hier echt vandaan.

Het verhaal doet het rond dat de Afghaanse windhond de favoriete hond van Noah was, en dit ras meenam in zijn ark.

De stamboom van de Afghaanse windhond loopt waarschijnlijk tot voor Christus terug. Op pilaren en tafels uit die tijd zijn gegraveerde tekeningen gevonden met de afbeelding van dit elegante ras. De honden worden als waardevol beschouwd en worden in Afghanistan vaak gestolen. De Afghaan wordt gebruikt in de jacht en ter bewaking en bescherming van vee.

Hondenras uit de groep van windhonden

Zoals de naam al doet vermoeden is de Afghaanse windhond eentje die tot de groep der windhonden behoort. Deze honden worden gebruikt voor de jacht maar ook bij windhondenrennen. Een windhond kenmerkt zich door een slank uiterlijk met een diepe borst was. Hierdoor kunnen ze hoge snelheden behalen en zijn erg wendbaar.

Bekijk halsbanden voor windhonden

Afghaanse windhond snelheid

Hoe zit het met de snelheid van een Afghaanse windhond? De gemiddelde windhond behaalt een snelheid die varieert van 40-72 km/h. De Afghaanse windhond snelheid ligt rond de 62 km/h. Hiermee is de Afghaanse windhond iets minder snel dan de bekende greyhound maar wel sneller dan het Italiaanse windhondje of de whippet.

Het uiterlijk van dit hondenras

Toegeven, de Afghaanse windhond ziet er altijd prachtig uit. Maar alleen wanneer de vacht ook goed verzorgd wordt. Want dat is het grootste aandachtspunt wanneer je voor dit hondenras gaat.

De Afghaanse windhond is een grote zichthond met een elegante bouw. Hij draagt zijn hoofd trots verheven. Hierbij lijken de ogen altijd in de verte te staren. Het hoofd is lang, de voeten zijn groot met typerende kwastjes eraan. De staart heeft een franje en eindigt in een punt of krul.

De vacht van deze windhond maakt dit ras zo kenmerkend. Deze hond heeft namelijk een lange en erg fijne vacht. Zo op het eerste gezicht lijkt het haar kort maar dit komt omdat deze hond op zijn rug kort haar heeft. De rest van de vacht is lang.

De Afghaanse windhond kleuren zijn erg divers. Alle kleuren komen voor maar het vaakst zie je rood of beige met een donker masker.

Reuen hebben een schofthoogte van 68-74 cm. Hiermee zijn het grote honden. Teefjes zijn wat kleiner en hebben een schofthoogte van 63-69 cm. Het gewicht van de Afghaanse windhond ligt tussen de 23 en 28 kg.

Karakter Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond is een zeer moedig hondenras. Het is in het verleden vaker voorgekomen dat deze honden luipaarden en panters hebben aangevallen. Buiten het moedige karakter is deze windhond ook ontzettend waaks. Toch blaft hij weinig, wat hem zeer geschikt maakt als gezinshond in een woonwijk.

Naar hondenwinkel

Binnenshuis is het een rustige hond en heb je er weinig last van. Wanneer je met de Afghaan naar buiten gaat dan komt zijn energie naar boven. Hij heeft dagelijks heel veel beweging nodig. Wanneer je dit ras in huis haalt moet je zeker over een ruime tuin beschikken. Daarnaast is het belangrijk om meerdere keren per dag met de hond te wandelen. Langs de fiets rennen kan ook maar bouw dit in het begin rustig op.

Opvoeding van deze hond

Als pup zal je al merken dat de Afghaanse windhond achter alles wat beweegt aan wil rennen. Het is belangrijk om dit af te leren want het levert natuurlijk gevaarlijke situaties op. Windhonden zijn niet makkelijk op te voeden, mede door hun eigenwijs karakter. Dit maakt dit hondenras minder geschikt voor beginners of mensen die weinig ervaring met honden hebben.

Houd er ook rekening mee dat de Afghaanse windhond onafhankelijk is. Hierdoor vertonen ze afstandelijk gedrag. Toch zijn ze blij wanneer de baas weer thuis is. Het is belangrijk om niet tegen deze hond te schreeuwen en hem ook geen tik te verkopen. Dit werkt alleen maar averechts.

Omdat het een prima waakhond is zal hij er niet voor terugdeinzen om na een waarschuwing aan te vallen. Wees dus voorzichtig met kleine kinderen.

Verzorging en gezondheid

Gezien de lange vacht heeft de Afghaanse windhond veel verzorging nodig. Twee keer per week dient de hele vacht uitgekamd te worden. Eens in de twee maanden moet de hond in bad. Voor mensen die geen tijd en zin hebben om minimaal drie tot vier uur per week met de vacht van de hond bezig te zijn, is het raadzaam een ander type windhond aan te schaffen.

[do_widget id=custom_html-9]

Ga af en toe ook eens langs de trimsalon, hierbij wordt de vacht helemaal ontklit en in model gebracht.

Een Afghaanse windhond wordt gemiddeld 12 jaar oud. De meeste van deze honden hebben een goede gezondheid. Wel is dit ras wat bevattelijker voor staar (ogen) en heupdysplasie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven