120 kilo en paardrijden, is dat niet te zwaar?

Tot welk lichaamsgewicht kun je op een paard stappen? 120 kilo en paardrijden, is dat wel zo verantwoord? Allemaal vragen  waar mensen met een maatje meer mee te maken krijgen. Want hoewel paardrijden een topsport is waar je ook nog eens van afvalt, moet je wel rekening houden met de belasting van paard of pony.

Draagkracht en trekkracht van een paard

Er zit een groot verschil tussen de draagkracht en de trekkracht van een paard. Paarden en pony’s kunnen meer gewicht trekken dan dat ze kunnen dragen. De trekkracht wordt ook wel uitgedrukt in paardenkracht. 1 pk staat gelijk aan het arbeidsvermogen van een gemiddeld paard, waarbij het bijvoorbeeld een paardentram moet trekken.

[do_widget id=custom_html-5]

Hoeveel een paard kan trekken hangt een beetje van het ras en de bouw af. Zo zijn pony’s over het algemeen veel sterker dan paarden. Met betrekking tot de draagkracht zit hier ook verschil in.

120 kilo en paardrijden – een rekensom

Je weegt 120 kilo en wilt gaan paardrijden. De vraag is of het paard of de pony dit ook aan kan. Laten we eerst eens naar de draagkracht van het gemiddeld paard kijken.

Het gemiddeld paard kan maximaal 20% van zijn eigen lichaamsgewicht dragen. Pony’s zijn wat sterker en kunnen tussen de 35% en 40% van hun lichaamsgewicht dragen

Een Shetland pony weegt gemiddeld 225 kg en zou dus maximaal 90 kg kunnen dragen. 120 kilo en paardrijden op een Shetland pony gaat hem dus niet worden. Een Arabier weegt ongeveer 450 kg. Omdat het hier om een paardenras gaat kan deze tot 20% van zijn lichaamsgewicht dragen. Dit komt dan uit op 90 kilo.

Ook met ‘een maatje meer’ kun je paardrijden

Je ziet het, met 120 kilo paardrijden wordt best lastig. Wanneer je zoveel weegt kom je toch al snel uit op de wat grotere en zwaardere paardenrassen. Het is echter niet aan te raden om voor de maximale draagkracht te gaan.

We nemen een tinker als voorbeeld. Deze weegt gemiddeld 650 kg. Met een maximum van 20% zou deze 130 kg kunnen dragen. Op zich zou je denken: hierop kan ik met 120 kilo best paardrijden. Maar je zit dan wel tegen een grens aan. Wil je een paard qua bewegingen en soepelheid niet in de weg zitten dan kies je liever voor een draagkracht van 10% tot 15%.

Dit betekent dat een tinker van 650 kg het beste loopt met een ruiter die tussen de 65 kg en 97,5 kg weegt. Toch kun je met meer gewicht gewoon paardrijden, want er zijn nog veel meer paardenrassen.

Op deze paarden kun je makkelijk met een gewicht van 120 kilo rijden

De grote paarden hebben meer draagkracht. Een aantal van deze paarden kunnen zelfs meer dragen dan andere rassen. Weeg je 120 kg? Kijk maar eens welke paarden voor jou geschikt zijn:

  • Warmbloed paard en het Friese paard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 60 en 90 kilo met een maximum van 120 kg
  • Belgisch trekpaard: ideaal lichaamsgewicht tussen de 80 en 120 kg met een maximum van 160 kg

Bekijk rijbroeken dames vanaf maat 44

Dit is waarom paardrijden zo goed is

Overgewicht is zeer ongezond. Het leidt sneller tot diabetes, hart- en vaatziekten en andere ziekten of aandoeningen. Bovendien krijg je sneller last van je gewrichten en artrose. Heb je overgewicht dan is het altijd aan te raden om af te vallen. 10% afvallen geeft al heel veel gezondheidsvoordelen.

Afvallen betekent een goede combinatie van gezonde voeding en voldoende beweging. Paardrijden is een intensieve sport waarbij je alle spieren gebruikt. Goed voor spieropbouw, conditie maar ook voor de vetverbranding.

Iemand met een lichaamsgewicht van 100 kg verbrandt tijdens een uur paardrijden ongeveer 400 kilocalorieën. Met een lichaamsgewicht van 120 kg verbrand je in dat uur ongeveer 450 kilocalorieën. Anderhalf uur paardrijden is dan al snel goed voor 675 kcal.

Lichaamslengte speelt ook een rol

Wanneer je wil paardrijden draait het niet alleen om je eigen lichaamsgewicht en wat paard of pony kan dragen. Het gaat namelijk ook om de lichaamslengte. Wanneer je een lang bovenlichaam hebt en je zit op een te klein rijdier dan breng je deze uit balans. Lange mensen moeten dan ook voor een groter paard kiezen.

Heb je een lichaamslengte tot 160 cm dan pas je prima op een C-pony of D-pony. Met een lengte tussen 160 cm en 170 cm is een D-pony nog wel te doen. Wanneer je boven de 170 cm uitkomt is het beter om voor een E-pony of een paard te kiezen.

Schuiven naar boven